Una din 14 persoane cu vârsta de peste 65 de ani ajung să dezvolte demență, afecțiunea afectând una din șase persoane de peste 80 de ani. Această maladie este adesea caracterizată de o pierdere a memoriei, dar se poate manifesta și în alte moduri. Fiecare persoană afectată de demență o va experimenta în mod unic. Dar, spun experții în boli neurologice, există simptome-cheie de care trebuie să țineți cont dacă vreți să o observați din devreme, notează Birmingham Mail.

Demența și boala Alzheimer sunt adesea confundate, dar Alzheimer este un tip de demență în care creierul se atrofiază, iar celulele creierului mor. Aceasta, împreună cu demența vasculară, reprezintă majoritatea cazurilor de demență.

Care sunt primele simptome ale demenței

Simptomele precoce comune ale demenței includ, dar nu se limitează la acstea:

– Pierderea memoriei
– Dificultate de concentrare și gânduri tulburi
– Dificultatea de a îndeplini sarcinile zilnice din familie
– Dificultatea de a urmări o conversație sau de a găsi cuvântul potrivit
– Confuzia cu privire la timp și spațiu
– Schimbări de dispoziție și/sau depresie

Medicii spun că cei care prezintă unele din aceste simptome ar trebui să ia legătura cu medicii de familie. Noi cercetări susțin că pierderea auzului, depresia netratată și singurătatea pot pot crește riscul de demență.

Cercetări avansate pentru diagnosticarea demenței

Cu cât este detectată mai din devreme, cu atât este mai ușor de tratat. Deși nu există un tratament, anumite medicamente pot încetini progresia sindromului. Printr-o combinație de experimente cu oameni, șoareci și probe de laborator, cercetătorii au identificat recent micro-ARN-uri specifice – acele molecule reglatoare care controlează producția de proteine ​​și metabolismul corpului – care ar putea prezice demența.

Până în prezent, nu există un test de sânge real care să poată fi folosit pentru a găsi acești biomarkeri micro-ARN într-o probă. Următorul pas pentru cercetători este un proces de screening simplu, non-invaziv, cum ar fi un test de sânge, care ar fi relativ ușor de configurat și ar putea fi utilizat în controalele regulate.