Este total interzis fără certificat verde! Raed Arafat, lovitură pentru acești români. Nu vor mai fi primiți deloc

În cursul zilei de vineri, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a declarat că românii care doresc să meargă în concediu ar trebui să aibe la cei certificatul verde care să ateste că au trecut prin boală sau că sunt vaccinați împotriva virusului.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a subliniat că cei care nu au acest certificat nu vor putea să se cazeze nicăieri, specificând, totodată, că mai multe țări din lume au implementat deja această măsură.

Într-o altă ordine de idei, Raed Arafat îi sfătuiește pe români să nu plece, totuși, în concendiu, având în vedere numărul mare de cazuri și de decese asociate COVID-19.

„Dacă îi primesc alte ţări! (…) Părerea mea este că cel mai bine acum este să stăm unde am fost – pentru că, atenţie, ce n-am zis: şi la unităţile de cazare vor trebui să fie prezentate certificatele verzi, inclusiv în hoteluri. Nu test. Adică, e clar: n-ai certificat de vaccinat sau de trecut prin boală, nu poţi să te cazezi în hotel. Şi asta cred că este aplicat deja în foarte multe ţări din Europa. Eu am văzut acest lucru mergând la o şedinţă la Ljubljana, la Preşedinţia slovenă, şi primul lucru care s-a cerut la hotel, la cazare, a fost certificatul verde. Adică, nu suntem singurii care aplicăm astfel de reguli la acest moment”, a explicat Arafat.

Explicațiile secretarului de stat vin în contextul în care românii vor avea parte de zile libere de Sfântu Andrei și 1 Decembrie.

O nouă stare de urgență în România? Ce spune Raed Arafat

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a fost întrebat dacă situația epidemiologică actuală cere instituirea stării de urgență. Acesta a precizat că nu ar fi necesară o nouă stare de urgență, subliniind că măsurile care se iau în această perioadă sunt menite să limiteze accesul persoanelor nevaccinate.

„Lucrurile au evoluat şi noi am explicat întotdeauna că măsurile pe care le luăm nu trebuie să fie identice cu cele de la început. S-a aflat mai mult despre virus, ştim care este problema, ştim cu ce se poate preveni şi, în acelaşi timp, când se analizează la nivelul CNSU, se analizează şi asupra altor sectoare. Măsurile care se iau acum sunt menite să limiteze accesul celor nevaccinaţi”, a explicat el.

Raed Arafat este de părere că cei nevaccinați sunt vinovați pentru situația actuală

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) este de părere că ne aflăm în această situație din cauza celor care au refuzat să se vaccineze împotriva coronavirusului.

„Noi am intrat în situaţia asta pentru că majoritatea au refuzat vaccinul. Rolul nostru este să facem tot posibilul să trecem cu cel mai mic impact posibil prin această situaţie pe care nu a dorit-o nimeni”, adaugă el.