O nouă stare de urgență în România? Ce spune Raed Arafat: Lucrurile au evoluat

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a fost întrebat dacă situația epidemiologică actuală cere instituirea stării de urgență. Acesta a precizat că nu ar fi necesară o nouă stare de urgență, subliniind că măsurile care se iau în această perioadă sunt menite să limiteze accesul persoanelor nevaccinate.

„Lucrurile au evoluat şi noi am explicat întotdeauna că măsurile pe care le luăm nu trebuie să fie identice cu cele de la început. S-a aflat mai mult despre virus, ştim care este problema, ştim cu ce se poate preveni şi, în acelaşi timp, când se analizează la nivelul CNSU, se analizează şi asupra altor sectoare. Măsurile care se iau acum sunt menite să limiteze accesul celor nevaccinaţi”, a explicat el.

Raed Arafat este de părere că cei nevaccinați sunt vinovați pentru situația actuală

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) este de părere că ne aflăm în această situație din cauza celor care au refuzat să se vaccineze împotriva coronavirusului.

„Noi am intrat în situaţia asta pentru că majoritatea au refuzat vaccinul. Rolul nostru este să facem tot posibilul să trecem cu cel mai mic impact posibil prin această situaţie pe care nu a dorit-o nimeni”, adaugă el.

Raed Arafat: Mai bine ar fi să stăm

În cadrul conferinței de presă de vineri, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a fost întrebat ce ar trebui să facă românii în contextul zilelor libere acordate de stat în următoarea perioadă.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a precizat că ar trebui ca aceștia să nu mai meargă în concediu, ci să stea acasă.

Raed Arafat a precizat, totodată, ce măsuri au fost aplicate în unitățile de cazare de către CNSU. Concret, turiștii care doresc să se cazeze oriunde în țară trebuie să prezinte certificatul verde care să ateste fie că o persoană este vaccinată, fie a trecut prin boală. Șeful DSU a reiterat că măsura este aplicată deja în mai multe țări din lume.

”Cel mai bine ar fi să stăm unde am fost. Și în hoteluri se va cere certificatul verde, nu e cu test. Nu ai certificat, nu te poți caza în hotel. E aplicat, deja, în multe țări din Europa.”, a spus Raed Arafat.