Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat, joi seară, că nu se pune problema unei pene majore de curent în întreaga Europă, iar discuţiile despre blackout care au apărut recent au pornit de la un scenariu de apărare publică al Ministerului Apărării din Austria. Ministrul precizează că în fiecare ţară şi în fiecare minister există şi varianta celui mai rău scenariu, dar există şi proceduri europene pentru orice situație.

Virgil Popescu: Nu iau în calcul un scenariu de blackout

Ministrul Energiei, a fost întrebat, joi seară, la Antena 3, dacă criza energetică ar putea duce la un blackout şi a răspuns: ”Nu, nu cred că avem această problemă. În Austria a fost un exerciţiu de apărare civilă, făcut de Ministerul Apărării, şi de acolo a plecat în lanţ că ar putea fi o problemă. Nu mă aştept”.

„Refuz să iau în calcul un scenariu de blackout. Evident că există scenarii, worst-case scenario, există Regulamentul european de Siguranţă, deci există proceduri pentru absolut orice situaţie”, a adăugat ministrul.

Rezervele României sunt la aproximativ 60%

Potrivit acestuia, în România, rezervele de gaze naturale sunt „în parametri normali”, fiind undeva la 60%. Virgil Popescu a precizat că după fiecare iarnă România rămânea cu rezerve în depozite, care deveneau ulterior mai scumpe pe perioada verii.

„Ieri, dacă nu mă înşel, era 1,615 miliarde. Am plecat cu 77% din capacitate, 2,380 miliarde. S-au consumat 700 de milioane, suntem undeva la 60 şi un pic la sută (…) După fiecare iarnă, România umplea spre 95-96%, spre trei miliarde, şi rămânea cu peste un miliard de metri cubi în pământ. Însemna că, pe perioada de vară, el devenea mult mai scump. Pe măsură ce îl ți, el devine mai greu vandabil”, a precizat ministrul.

Recent, a apărut scenariul unei pene majore de curent în întreaga Europă care a îngrijorat populaţia din mai multe ţări, scenariul fiind distribuit în general pe reţelele de socializare. Ulterior, s-a dovedit că totul a pornit de la un exerciţiu al armatei din Austria.