Într-o postare pe pagina personală de Facebook, ministrul Energiei, Virgil Popescu reacționează după protestul sindicaliștilor de la Alro Slatina. Acesta susține că a avut deja o întâlnire cu liderii sindicatului Liber Alro, Sindicatul Prelucrarea Aluminiului şi Sindicatul Alroproduct și va oferi tot sprijinul necesar pentru reluarea producției.

Alro Slatina va avea parte de sprijinul meu! Astăzi am avut o întâlnire cu liderii sindicatului Liber Alro, Sindicatul Prelucrarea Aluminiului şi Sindicatul Alroproduct pentru a le transmite că îi voi sprijini să reia producţia”, a scris Virgil Popescu pe Facebook.

Totodată, el a mai subliniat și faptul că Guvernul va asigura o predictibilitate pe termen lung a preţului la energie pentru consumatorii industriali. Ministrul susține că nimeni nu va fi lăsat în urmă, iar cadrul legislativ a fost deja modificat.

„Totodată, alături de colegii din Guvern la sfârşitul anului am modificat cadrul legislativ cu privire la posibilitatea încheierii contractelor Bilaterale bursiere şi extrabursiere. Mai mult chiar, companiile producătoare de stat au obligaţia ca minim 40% din producţie să o vândă în afara pieţelor PZU, ID şi echilibrare astfel încât va fi energie disponibilă pentru consumatorii industriali. În plus, vom asigura o predictibilitate a preţului pe termen lung. Nu lăsăm pe nimeni în urmă”, a adăugat Virgil Popescu.

Amintim faptul că reacția lui Virgil Popescu vine după ce sindicatele din cadrul SC Alro SA au anunţat pentru joi acţiuni de protest în faţa Prefecturii Slatina, în contextul situaţiei create pe fondul creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale.

Nemulțumirile sindicaliștilor de la Alro Slatina

„Atragem din nou atenţia factorilor de decizie că odată închise procesele de producţie, fie şi parţial, redeschiderea lor este extrem de costisitoare. Astfel, dacă nu se găsesc rapid soluţii pentru continuarea activităţii, locurile de muncă pierdute au toate şansele să rămână pierdute, cu toate consecinţele ce decurg de aici: sărăcie şi şomaj, pierderea de competenţe formate, efecte economice în lanţ în regiune”, a declarat Bogdan Hossu, preşedintele CNS Cartel ALFA, conform unui comunicat.

În ceea ce privește nemulțumirile acestora, reprezentanţii Cartel ALFA declarau atunci că protestele vin „în efortul pentru păstrarea locurilor de muncă şi a tuturor drepturilor angajaţilor de la SC Alro SA”.

Încă de anul trecut, Alro anunța că îşi va diminua în 2022 activitatea de producţie a aluminiului primar, din cauza situaţiei de pe pieţele de energie şi gaze, dar va implementa măsuri tehnologice care să permită o repornire rapidă şi eficientă atunci când condiţiile din sectorul de energie vor reveni la normal.

„Societatea anunţă investitorii şi publicul interesat că, în contextul situaţiei excepţionale de pe pieţele de energie şi gaze, Consiliul de Administraţie a adoptat, în şedinţa din 27 decembrie 2021, programul de producţie pe anul 2022.

Programul de producţie se bazează pe câteva principii economice solide, precum prezervarea lichidităţii, îndeplinirea tuturor obligaţiilor asumate de către companie, inclusiv plata la timp a salariilor, a impozitelor şi taxelor şi a serviciului datoriei pentru creditele angajate, precum şi adoptarea unui model de business care ţinteşte pe de-o parte să reducă dependenţa de energia electrică, iar pe de altă parte să menţină pe cât posibil portofoliul de produse, cu excepţia celor neprofitabile sau cu marja de profit foarte mică”, se spune în document.