"Este foarte bine ca avem – in sfarsit o decizie politica ferma de a elimina formularul 088. Acest formular introdus de dnii Ponta/Diaconu, clamat ca fiind stalpul de rezistenta al 'luptei impotriva fraudei de TVA' a produs mult prea putine rezultate si mult prea mult zgomot, dar si munca in zadar, atata pentru contribuabil cat si pentru organele fiscale.  In plus, s-au intamplat si extreme de multe abuzuri, companii s-au trezit cu codurile de TVA anulate, afacerile blocate, sau nu au primit codul de TVA pentru motive care nici macar nu au fost comunicate de ANAF", a declarat Biris.

"Trebuie inteles ca el este un efect al prevederilor de la art. 316 (9) si 316(11)(h), articole care au reglementat evaluarea de catre ANAF, in scopul acordarii codului de TVA sau al anularii codului acestuia, a “intentiei si capacitatii” contribuabilului de a desfasura activitati taxabile, articole pe care eu am propus sa le modificam (alin. (9))/abrogam (alin. 11(h)). Este o directie complet gresita in care a fost orientat ANAF. Aceasta institutie nu trebuie sa nalizeze business-planurile companiile, nu are si nici nu trebuie sa dezvolte astfel de capacitati de analiza. ANAF trebuie insa sa aiba instrumente eficiente de KYC – cunoastere a contribuabilului. Codul de TVA reprezinta in fapt o licenta pentru a colecta taxa, nu poate fi acordat chiar oricui, trebuie un pic de prudent. Din punctul meu de vedere, solutia cea mai simpla si eficienta pentru asta ar fi preluarea in declaratia 010 pct. 4 din 088", a mai spus fostul secretar de stat.

Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a declarat astăzi că eliminarea formularului va fi publicată, prin ordin al ANAF, în Monitorul Oficial mâine

 Formularul 088 a fost un coşmar pentru firme, fapt semnalat şi de revista Capital

Iadul formularului 088

Ce spunea Gabriel Biriş când era secretar de stat despre 088