BERD acordă 32 de milioane de euro pentru construcția și operarea parcului eolian Vifor

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va furniza un împrumut de 32 de milioane de euro în cadrul unui pachet de finanțare totalizând 291 de milioane de euro, destinat construcției și operării unui parc eolian onshore de 192 MW în România.

Acesta reprezintă prima fază a unui proiect extins de parc eolian cu o capacitate totală de 461 MW, planificat să fie dezvoltat în regiunea Buzău, în sud-estul țării (denumit în continuare „proiectul”). Restul finanțării pentru parcul eolian Vifor va fi asigurat de alte instituții financiare.

Parcul eolian va fi deținut de First Look Solutions, un vehicul special din România, controlat în comun de Rezolv Energy, cu sediul în Praga, și Low Carbon, cu sediul în Londra. Ambele companii sunt cunoscute pentru experiența lor extinsă în gestionarea de active complexe în infrastructura durabilă la nivel global.

Se estimează că proiectul va fi operațional din punct de vedere comercial până la finele anului 2025. Odată în funcțiune, prima fază a parcului eolian Vifor va putea să alimenteze cu energie electrică curată aproximativ 108.000 de gospodării din România.

Având în vedere amploarea sa, proiectul reprezintă un moment de cotitură în ambițioasă poveste a tranziției energetice a României, într-un context în care țara își consolidează eforturile pentru creșterea ponderii energiilor regenerabile în mixul său energetic și pentru securizarea surselor de energie, având în vedere contextul conflictului din Ucraina.

România își extinde obiectivele în domeniul energiei regenerabile în conformitate cu inițiativele UE

România își extinde obiectivele în domeniul energiei regenerabile în conformitate cu inițiativele UE, precum Fit for 55 și REPowerEU. Până în 2030, țara își propune să crească ponderea surselor regenerabile în consumul total de energie de la 24,3% în 2019 la 36,2%. Acest lucru presupune adăugarea a 11,9 GW de noi capacități regenerabile, reflectând angajamentul tot mai mare al României de a spori producția de energie din surse regenerabile.

„Suntem încântați să sprijinim Rezolv Energy și Low Carbon în cadrul acestui proiect de referință. Se preconizează că proiectul va beneficia de trei acorduri de achiziție de energie și, având în vedere dimensiunea sa, va juca un rol important în impulsionarea parcursului României în domeniul energiei regenerabile până în 2030”, a spus Grzegorz Zielinski, șef al BERD, responsabil pentru Energie Europa.

Grzegorz Zielinski
Grzegorz Zielinski (SURSA FOTO: LinkedIn)

„Acesta este un adevărat proiect de referință și este primul pe care Rezolv Energy l-a adus la închidere financiară. Suntem foarte mândri de interesul pe care această finanțare l-a generat în rândul unui spectru larg de instituții financiare și suntem încântați de cooperarea și relația pe care am dezvoltat-o cu BERD pentru a duce la bun sfârșit această finanțare”, a adăugat Jan Viton, director de finanțare și fuziuni și achiziții la Rezolv Energy.

„Suntem încântați de parteneriatul cu BERD pentru VIFOR, care va juca un rol crucial în înființarea acestuia, ajutând la deblocarea capitalului pentru finanțarea proiectului. Odată construit, VIFOR va fi unul dintre cele mai mari proiecte eoliene din Europa de Est și consolidează experiența noastră în colaborarea cu investitorii instituționali pentru realizarea de infrastructuri regenerabile la scară largă, jucând în același timp un rol esențial în susținerea eforturilor României de decarbonizare a rețelei sale de electricitate”, a completat Martin Langham, director general al Low Carbon.

Martin Langham
Martin Langham (SURSA FOTO: LinkedIn)