Benjamin Netanyahu va fi înlocuit. Se dorește formarea unei coaliții a schimbării

Așadar, în noaptea de luni spre marți a avut loc un maraton al negocierilor între echipele principalilor lideri ai stângii şi centrului şi cei ai unei părţi ai drepte, inclusiv liderul Yamina, formaţiunea liderului dreptei radicale Naftali Bennett, prezentat drept viitorul premier, în cadrul unei rotaţii la putere.

Liderii principalelor formaţiuni implicate în negocieri se întâlnesc marţi seara, la periferia Tel Avivului, la cartierul general al liderului opoziţiei, Yair Lapid, ”într-un efort de a ajunge la un acord”, a anunţat într-un comunicat Partidul Yamina.

Cine va forma executivul

În urma alegerilor legislative din martie şi eşecului lui Netanyahu de a forma o coaliţie, preşedintele israelian Reuven Rivlin l-a însărcinat pe Yaïr Lapid (centru) să formeze executivul.

Acest fost star de televiziune are termen până miercuri, la ora locală 23.59 (şi ora României), să prezinte proiectul unui acord al unui ”Guvern de uniune naţională” care să scoată Israelul din doi ani de criză politică.

Până atunci, opoziţia este necesar să-şi depăşească disensiunile şi să-şi împartă puterea, mai ales mult râvnitele portofolii ale Apărării şi Justiţiei.

”Până la formarea Guvernului, mai sunt multe obstacole”, apreciază Yair Lapid, care afişează un optimism prudent cu privire la şansele de succes.

”Este primul nostru test, pentru a vedea dacă ajungem la compromisuri inteligente şi dacă ne atingem scopul cel mai important”, declara el luni, apreciind că ”săptămâna viitoare Israelul ar putea să se afle într-o nouă eră”.

Statul-quo-ul în privinţa palestinienilor, relansarea economică, locul religiei – totul desparte pe hârtie, această coaliţie heteroclită, în afara voinţei sale de a-l da jos pe Netanyahu, aflat la putere 15 ani.

Momentul sfârșitului lui Netanyahu

Înfiinţarea acestei coaliţii ar marca, cel puţin pentru moment sfârşitul puterii lui Netanyahu, care a devenit premier în urmă cu 25 de ani, în 1996, reales apoi în post în 2009.

Judecat cu privire la corupţie în trei dosare, el este primul şef de Guvern israelian judecat penal în timpul mandatului, un proces care l-ar putea prinde din urmă dacă nu mai este premier.

Dacă Lapid prezintă un acord miercuri seara, el are la dispoziţie şapte zile să repartizeze portofoliile şi să obţină un vot de încredere în Parlament.