Persoanele vaccinate anti-Covid-19 au parte de vești importante. Este vorba de acesi români care sunt considerate contacți direcți. Astfel, cei vizați nu vor mai sta în izolare. Informația a fost făcută publică de Valeriu Gheorghiță. El este coordonatorul campaniei de vaccinare în România.

„Riscul este mai mult teoretic. Având în vedere că persoanele vaccinate COVID cu cele două doze, la circa 7-10 zile de la efectuarea rapelului, au răspuns imun protector, din acest punct de vedere poate să existe un nivel mic al replicării virale doar la nivelul nazo-farigelui, la poarta de intrare. Estimăm că riscul de transmitere este substanțal scăzut”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță a mai anunțat că de pe 15 ianuarie se intră în etapa a doua a vaccinării. Autoritățile și-au propus o accelerare a campaniei de vaccinare.

Cine intră în a doua etapă a vaccinării anti-COVID

Medicul a spus că până pe data 15 ianuarie va fi dezvoltată a doua parte a modulului de programare. Acesta este destinat tuturor persoanelor din etapa a doua de vaccinare, respectiv cele cu vârsta peste 65 de ani şi cele cu boli cronice.

Potrivit lui Gheorghiță, va fi făcută publică lista pentru persoanele cu boli cronice care vor intra în etapa a doua a vaccinării. Decizia cu privire la acest lucru fiind luată în baza recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

„Ne dorim accelerarea etapelor de vaccinare anti-COVID, având în vedere că am început mai devreme decât estimam. Vom începe mai repede și etapa a doua, practic după 15 ianuarie, începând cu beneficiarii care se află internați în centrele medico-sociale, rezidențiale, continuând cu persoanele care sunt cu insuficiență renală cronică în stadiul de hemodializă”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.