Banca Centrală Europeană (BCE) nu va adopta o decizie cu privire la reluarea plăţii dividendelor de către bănci decât după ce va prezenta noile sale previziuni economice, în 10 decembrie, deoarece incertitudinile care au legătură cu criza coronavirusului sunt deocamdată mult prea mari, a declarat marţi Andrea Enria, preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, transmite Reuters.

„Am decis să revizuim decizia după ce BCE va publica noile sale previziuni macroeconomice, eveniment care este prevăzut să aibă loc în data 10 decembrie”, a declarat Andrea Enria în Comisa pentru afaceri economice şi monetare din Parlamentul European.

În primăvara acestui an, BCE a cerut băncilor pe care le supervizează să înceteze să mai plătească dividende, în ideea de a-şi păstra fondurile proprii şi a-şi folosi profiturile pentru a sprijini economia afectată de pandemie.

De asemenea, Andrea Enria s-a declarat marţi în favoarea creării unei reţele europene de bănci de rebuturi (-„bad banks”-), care să poată face faţă unei preconizate creşteri a creditelor neperformante, ca urmare a pandemiei de coronavirus. „O iniţiativă europeană, care să conecteze de exemplu reţeaua de companii naţionale de gestionare a activelor, via mecanisme comune de finanţare şi o armonizare a evaluărilor, ar putea fi un instrument util pentru a răspunde la aşteptate creştere a creditelor neperformante şi a asigura un tratament egal în cadrul uniunii bancare”, a spus Enria.

Din 2014, BCE supervizează în mod direct cele mai mari 115 grupuri bancare din zona euro, reprezentând aproape 82% din piaţă.

Acționarul majoritar al BCR ar putea să plătească dividende

Grupul bancar austriac Erste Group, acţionarul majoritar la Banca Comercială Română (BCR), ar putea să plătească acţionarilor dividende pentru anul 2019, în pofida pandemiei de coronavirus, transmite APA.

Erste a informat în urmă cu două săptămâni că, la recomandarea echipei manageriale, consiliul de supervizare de la Erste Group Bank AG a decis să propună acordarea, condiţionată, a unor dividende în numerar de 0,75 euro pe acţiune pentru exerciţiul financiar 2019 la Adunarea Generală Anuală care va fi organizată, în format virtual, la data de 10 noiembrie 2020.

Aceste dividende „sunt condiţionate de modificarea actualei recomandări a organismelor de reglementare, privind abţinerea de la distribuirea de bani către acţionari, şi de absenţa altor restricţii legale care să împiedice astfel de distribuiri”, a informat grupul bancar într-un comunicat de presă.

Plata dividendelor este programată pentru data de 15 februarie 2021, cu condiţia ca la 8 februarie 2021 să fie îndeplinite toate condiţiile.