În timp ce guvernele reintroduc restricţiile, temerile băncilor sunt legate de sporirea riscului de creditare.

Înăsprirea accesului la împrumuturi ar putea afecta creşterea economică în zona euro, ceea ce ar putea forţa BCE să adopte noi măsuri de stimulare pentru ca firmele să beneficieze de lichidităţi până sunt ridicate restricţiile, posibil în 2021, când ar putea apărea vaccinuri anti-Covid 19.

„Pentru trimestrul patru din 2020, băncile se aşteaptă să continue înăsprirea standardelor de creditare pentru companii, reflectând temerile că redresarea economiei în unele sectoare rămâne vulnerabilă, precum şi incertitudinile privind prelungirea măsurilor de sprijin”, se arată în raportul BCE.

Deja băncile au redus accesul la credite în trimestrul trei din 2020 şi au vândut împrumuturi cu marje mai ridicate, apreciază instituţia cu sediul la Frankfurt.

Restricțiile nu afectează încă cererea

Restricţiile încă nu afectează cererea, datele sugerând că firmele vor accepta condiţiile mai dure în schimbul banilor.

Împrumuturile acordate în septembrie companiilor non-financiare au urcat cu 7,1%, un nivel nemodificat din iunie, şi aproape de creşterea de 7,3% din mai. Creditele acordate gospodăriilor au crescut cu 3,1% în septembrie, faţă de un avans de 3% luna precedentă.

„Ne îndreptăm spre o criză a creditelor? În unele sectoare şi pentru unele companii”, a apreciat Carsten Brzeski, economist la ING. „Aceasta se va adăuga dificultăţilor cu care se confruntă BCE şi guvernele”, a explicat Brzeski.

De asemenea, creşterea masei monetare M3, considerată drept un indicator al activităţii economice, a accelerat la 10,4% în septembrie, de la 9,5% luna precedentă, depăşind estimările analiştilor intervievaţi de Reuters care mizau pe o creştere de 9,6%.