Banca Centrală Europeană vrea să revizuiască în decembrie recomandarea sa adresată băncilor din zona euro de a nu plăti dividende şi ar putea avea o abordare mai flexibilă, de la caz la caz, a afirmat vineri Yves Mersch, membru al Comitetului executiv al BCE, transmite Reuters.

În martie, Banca Centrală Europeană le-a cerut creditorilor din zona euro să omită plata dividendelor şi răscumpărările de acţiuni cel puţin până în octombrie şi să-şi folosească profiturile pentru a sprijini economia afectată de pandemia de coronavirus (COVID-19).

Unii oficiali au argumentat că plăţile acordate acţionarilor ar fi inadecvate deoarece băncile au beneficiat de diverse subvenţii şi garanţii de stat, pentru a putea în continuare credita economia reală.

„Recomandarea este, şi trebuie să rămână, excepţională şi temporară”, a explicat Mersch, adjunctul şefului diviziei de supervizare bancară din cadrul BCE.

„Vom revizui recomandarea în decembrie şi, dacă nu ajungem la concluzia că nivelul capitalului băncilor rămâne afectat de incertitudini ridicate, vom reveni la practicile obişnuite de supraveghere şi vom analiza distribuirea dividendelor de la bancă la bancă”, a declarat oficialul BCE.

Acţiunile băncilor din zona euro au scăzut de la începutul pandemiei cu aproximativ 40%, conform Agerpres.