Banca Centrală Europeană a extins marţi recomandarea adresată creditorilor din zona euro să nu plătească dividende până la finalul anului şi le-a permis acestora să folosească rezervele de lichidităţi şi de capital până la sfârşitul lui 2021, pentru a le ajuta să facă faţă efectelor economice negative ale pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmit DPA şi Reuters, citate de Agerpres.

Iniţial, BCE ceruse băncilor din zona euro să omită plata dividendelor şi răscumpărările de acţiuni cel puţin până în octombrie şi să-şi folosească profiturile pentru a sprijini economia afectată de pandemie.

Marţi, BCE a dat asigurări că instituţiile financiare pot face faţă efectelor unui al doilea val de infecţii, dar a cerut autorităţilor să fie pregătite să intervină şi să prevină o criză a creditării, posibil şi prin recapitalizări.

Consiliul de supervizare bancară din cadrul Băncii Centrale Europene a recomandat creditorilor „să exercite o moderaţie extremă” în cazul bonusurilor. Deciziile privind plata dividendelor şi răscumpărările de acţiuni vor fi revizuite în trimestrul patru din 2020, a precizat BCE.

„Toate măsurile şi acţiunile autorităţilor de supervizare au şi vor continua să aibă ca scop asigurarea rezistenţei sectorului bancar şi sprijinirea redresării economiei prin furnizarea adecvată de credite”, a precizat supervizorul şef al BCE, Andrea Enria, într-o postare pe blog.

În „analiza vulnerabilităţilor”, BCE arată că, în cazul scenariului economic central, care presupune măsuri de ţinere sub control a pandemiei până la mijlocul lui 2021, băncile se vor confrunta cu o reducere a indicelui de adecvare a capitalului Tier 1 capital ratio cu aproximativ 1,9 puncte procentuale, la 12,6% până a finalul lui 2022.

În cazul scenariului sever, care indică o creştere semnificativă a infecţiilor, băncile se vor confrunta cu o reducere a indicelui de adecvare a capitalului Tier 1 capital ratio cu aproximativ 5,7 puncte procentuale, la 8,8% până a finalul lui 2022.

Enria a explicat că autorităţile, în cazul scenariului sever, pot extinde actualele măsuri pentru sprijinirea celor care au luat împrumuturi şi pot introduce „scheme de salvare a activelor” sau chiar pot recapitaliza băncile direct.

Din 2014, BCE supervizează în mod direct cele mai mari 115 grupuri bancare din zona euro, reprezentând aproape 82% din piaţă.