Traian Băsescu s-a dezlănțuit, într-un amplu interviu acordat Europa Liberă, atacând Guvernul condus de Ludovic Orban pentru modul în care a acționat în combaterea epidemiei de coronavirus. El a vorvitb și despre rolul pe care l va juca PMP în viitor și a comentat prestația lui Klaus Iohannis din ultima perioadă.

Fostul președinte este de părere că rezultatul alegerilor parlamentare de duminică o să fie influențat de prezență, care o să fie scăzută. În opinia sa, imediat după 6 decembrie, primul lucru pe care trebuie să îl facă liberalii, care sper să obțină măcar cu un procent mai mult decât PSD-ul și să fie partid câștigător al alegerilor, va fi să privească la partidele din familia politică la nivel european. “Sunt trei partide românești în PPE: PNL, care a intrat în PPE ca urmare a fuziunii cu PDL, PMP și UDMR. Aceste trei partide ar trebui să fie în avangarda creării unei majorități.”, a arătat Băsescu.

Orban are morți pe conștiință la fel ca și Iohannis

El l-a atacat pe Ludovic Orban, spunând că nu este mulțumit de modul cum a acționat în primul rând legat de pandemie. „Au luat măsuri prea slabe, iar acum, oricât încearcă să măsluiască cifrele, guvernul are pe conștiință sute de morți. Au luat măsurile prea târziu, ca să spună ia uite ce bune sunt măsurile noastre. Nu testează, în jurul focarelor să lărgească zona de testare în așa fel încât din prima fază oamenii să poată fi tratați. Ei ajung la spital când nu mai pot respira, asta e deja intrare în ultima fază și când se îndreaptă direct spre secțiile ATI cu șanse destul de mici de supraviețuire.

Au o responsabilitate uriașă pentru numărul de morți pentru că nu au luat măsuri destul de severe și la timp. Eu am fost un partizan consecvent al măsurilor extrem de puternice pentru a pune sub control răspândirea bolii. Ce caută funcționarii în ministere în momentul acesta, în agenții guvernamentale, în primării, în loc să lucreze de acasă? De ce merge transportul public în comun în toate orașele capitale de județ neîntrerupt, în loc să îl orienteze între 7-9, ca să meargă cei care lucrează în obiective industriale, se reia transportul de la 16 la 18 și cu asta gata. Firmele de transport public sunt niște ventilatoare de răspândit infecția. Ce cauți cu trei trenuri de lung parcurs de la București la Suceava, Timișoara, Satu Mare, în loc să lași un singur tren, să restricționezi la 50% gradul de ocupare al trenurilor pentru a diminua împrăștierea acestui virus nenorocit.”, a spus fostul președinte.

În opinia sa, Orban are morți pe conștiință la fel ca și Iohannis. “Iohannis a fost inspiratorul acestei politici de genul ce succese avem noi că reducem numărul de îmbolnăviri, dar creștem numărul de morți. Asta o vor avea pe conștiință”, a punctat șeful statului.

Potrivit lui Traian Băsescu,  nu se testează mai mult pentru ca să poată ieși Iohannis și Orban să spună că măsurile noastre dau rezultate.

“Avem mai puțin îmbolnăviți, dar ei testează mai puțin decât se testa înainte. Când ai descoperit un focar de infecție, ei se limitează la a-i testa pe cei care reclamă boala. Dacă ar fi raționali și ar vrea să servească interesul general, ar testa foarte mult în jurul focarelor pentru a preveni, pentru a prelua cazurile din vreme, când situația de sănătate a cetățeanului nu s-a înrăutățit pentru a ajunge să aibă dificultăți în a respira. Când are dificultăți în a respira deja este într-o fază avansată a bolii și aproape că nu mai funcționează tratamentul într-un salon obișnuit, trebuie să îl ducă la terapie intensivă.”, a arătat el

Băsescu a vorbit și despre strategia aplicată de Klaus Iohannis de a transforma PSD în țintă la fiecare conferință de presă. „Cred că a fost productivă până la un punct, până la nivelul la care a exagerat. Uneori, cred că a exagerat cu angajarea dânsului în postura de propagandist pentru PNL și asta ar putea să fi făcut deservicii PNL-ului.”. Mai mult, liderul PMP a susținut că șeful statului a fost foarte implicat și că, uneori, din punct de vedere al implicării politice a mers mai departe decât a mers el.

Sursă foto: INQUAM Photos / Octav Ganea