Este vestea momentului pentru mii de români. Din cauza verii extrem de secetoase, aceștia au avut parte de mari probleme. Acum, Guvernul le sare în ajutor. Banii vor intra în conturile fermierilor chiar luna viitoare. Totul a devenit public după ce ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a făcut anunțul în cadrul ultimei ședințe de Guvern.

Banii intră în conturi din septembrie!

Eeste vorba despre plata despăgubirilor pentru fermierii ale căror culturi au fost afectate de secetă în acest an. Aceste espăgubiri ar urma să intre în conturilor românilor cu probleme la jumătatea lunii septembrie, afirmă reprezentanţii Ministerului Agriculturii. Ordonanţa de Urgenţă în acest sens a fost discutată în ultima şedinţa de Guvern de la Palatul Victoria.

Premierul Ludovic Orban a vorbit, la începutul şedinţei de Guvern de luni, despre ordonanţa de urgenţă privind despăgubirile pentru fermierii afectaţi de secetă.

Reprezentantul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a explicat că, după ce OUG va fi publicată în Monitorul Oficial, fermierii vor avea zece zile calendaristice pentru a se înscrie la APIA, după care va exista un termen de control administrativ pe 5 la sută din cereri.

Apelul premierului Ludovic Orban

Reprezentantul Minsterului Agriculturii a estimat că la jumătatea lunii septembrie ar putea începe plăţile. „Scurtaţi cât mai mult procedurile şi nu aşteptaţi evaluarea, faceţi rapid verificările prin sondaj, că nu e mare lucru, astea le transmiteţi verificările spre serviciile deconcentrate”, a cerut Ludovic Orban.

De altfel, Guvernul a adoptat Ordonanța. Vor fi ajutoare de stat pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă. Această schemă de ajutor de stat are un buget de 850 de milioane de lei pentru aproximativ 34.400 de fermieri, cu o suprafață afectată de aproape 1,16 milioane de hectare, potrivit șefului Cancelariei premierului, Ionel Dancă.

„Valoarea maximă a sprijinului acordat în cadrul acestei scheme de ajutor de stat poate să ajungă până la 925 de lei pe hectar pentru suprafețele afectate de secetă.

Imediat după publicarea OUG în Monitorul Oficial, fermierii se vor putea înscrie în cadrul acestui program. Vor putea depune cererile pentru finanțarea acestor pierderi, în termen de 10 zile, astfel încât în cursul lunii septembrie să fie efectuate plățile în cadrul acestui program de compensare”, a mai declarat Ionel Dancă.

La începutul acestei luni, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că, din cauza secetei, producţia medie la grâu în acest an este de 2,9 tone pe hectar, în scădere cu 40% faţă de 2019, când regimul precipitaţiilor a fost unul normal.