Compania De La Rue, care proiectează aproximativ o treime din bancnotele din toată lumea, a precizat că numărul oamenilor și al băncilor care vor numerar a scăzut vizibil mai ales după pandemie, informează BBC.

Oamenii folosesc mai puțin numerar deoarece tot mai multe cumpărături se fac online sau cu carduri, în special contactless. Dar, potrivit Oficiului Poștal din Regatul Unit, unii susțin că le este mai ușor să țină evidența cheltuielilor folosind bancnote și monede, decât prin plăți electronice efectuate cu cardurile bancare.

De ce numerarul continuă să fie util unui număr mare de oameni

Folosirea banilor fizici poate ajuta la construirea și buna gestionare a bugetului, în comparație cu utilizarea unui card bancar. Numerarul poate fi util și în situațiile în care utilizarea unui card bancar nu este o opțiune, de exemplu în unele magazine mici, care primesc doar carduri de peste o anumită sumă sau unde poate fi mai ușor să folosești banii fizici, cum ar fi în mijloacele de transport în comun. În plus, nu oricine are acces la un cont bancar, așa că numerarul este foarte important.

Majoritatea plăților se fac cu cardul

Există totuși câteva dezavantaje când vine vorba de utilizarea numerarului. Nu întotdeauna este convenabil să aveți la voi bancnote și monede, în comparație cu un card. În plus, banii fizici se pot pierde mai ușor sau pot fi furați. Dacă pierdeți un card bancar, puteți cere băncii să-l blocheze, pentru ca nimeni să nu aibă acces la acei bani. Plățile digitale efectuate cu un card bancar sunt adesea mult mai rapide și mai convenabile, în comparație cu utilizarea numerarului, deoarece pot fi făcute oriunde și oricând.

De asemenea, achizițiile în multe magazine online se pot face doar prin plăți care necesită carduri bancare. Desigur, folosirea unui card bancar vine și ea la pachet cu anumite dezavantaje. Poate fi mult mai dificil să ținem evidența cheltuielilor. Totodată, poate fi mai dificilă bugetarea în comparație cu utilizarea numerarului și nu toate magazinele acceptă cardul.

În Europa, multe lanțuri de magazine nu mai acceptă cash

În Europa, multe lanțuri nu mai acceptă plata în numerar. În Germania, tot mai multe magazine refuză să accepte plăți în bancnote și monede. De exemplu, un renumit lanț de magazine de electronice, precum și restaurante populare au anunțat oficial că nu mai acceptă plăți în numerar. Potrivit rapoartelor presei, mai multe magazine plănuiesc să urmeze exemplul. Întreprinzătorii menționează costurile ridicate ale întreținerii caselor de marcat tradiționale drept principalul motiv pentru această decizie.

Poate un magazin să refuze plățile în numerar?

În Europa, multe lanțuri de magazine nu mai acceptă plata în numerar. În Germania, tot mai multe magazine refuză să accepte plăți în bancnote și monede. Ce se întâmplă dacă clientul nu are un card de credit sau din alte motive nu poate efectua o plată prin sistemul electronic? Poate un magazin să refuze să vândă mărfuri? Iată ce spun regulile. În Germania, moneda legală este euro. Aceasta înseamnă că puteți insista asupra plăților în moneda respectivă.

Comerciantul nu trebuie să accepte dolari, franci elvețieni sau alte valute, scrie chip.de. În Germania, există așa-numitul libertatea contractului. Comerciantul poate decide singur dacă acceptă numai plăți cu cardul, doar plăți în numerar sau ambele. În practică, asta înseamnă că clientul nu poate face nimic atunci când magazinul acceptă doar plăți cu cardul sau prin aplicații mobile.

Pentru persoanele care vor să nu se trezească la casa de marcat că nu își pot achita produsele, trebuie întrebat în avans ce metodă de plată este acceptată.

Vânzătorul trebuie să informeze clientul ce tip de plată este acceptat

Deși majoritatea locurilor din Germania au încă case de marcat tradiționale, tot mai multe magazine, inclusiv lanțuri cunoscute, renunță la acceptarea banilor cash.

Vânzătorul trebuie să informeze clientul ce tip de plată este acceptat în magazin înainte de încheierea contractului de cumpărare. De exemplu, prin semnalizare adecvată în zona de intrare sau la casă. Dacă nu sunteți sigur că puteți plăti în numerar, nu ezitați să întrebați. Informații detaliate pe acest subiect pot fi furnizate de către angajații companiei. Desigur, acest lucru este valabil și dacă doriți să știți dacă puteți plăti cu cardul.