Banca Centrală Europeană a dat asigurări liderilor europeni că băncile din zona euro se află în siguranță, dar le-a cerut să continue cu schema UE de asigurare a depozitelor, au declarat pentru Reuters oficiali de la Bruxelles.

Acţiunile unor bănci europene au înregistrat scăderi semnificative

În a doua zi a discuţiilor de la Bruxelles, liderii europeni au discutat probleme economice, inclusiv modificarea reglementărilor cu privire la deficitul şi datoria în blocul comunitar, însă îngrijorările privind impactul asupra sectorului bancar european al dificultăţilor cu care se confruntă Credit Suisse şi Silicon Valley Bank (SVB) au fost pe agenda reuniunii, susţin oficialii.

Vineri, pe 24 martie, acţiunile unor bănci europene înregistrau scăderi semnificative, în special UBS, care a preluat Credit Suisse. La Bursa de la Frankfurt, acţiunile Deutsche Bank înregistrau a treia zi de declin de peste 12%, în urma majorării costului asigurării bondurilor băncii germane împotriva riscului de neplată. Investitorii sunt preocupați, după problemele din sectorul bancar european şi american din ultimele două săptămâni, care au readus în atenția publicului criza financiară globală din 2008.

Conform oficialilor de la Buxelles, preşedintele BCE, Christine Lagarde, le-a spus liderilor Uniunii că „sectorul bancar din zona euro este solid, deoarece reformele convenite pe plan global după criza financiară mondială au fost aplicate tuturor băncilor, iar BCE dispune de instrumentele necesare pentru a acorda lichidităţi sistemului dacă este necesar”.

Șeful BCE: Setul nostru de instrumente ne permite se rezolvăm atât riscurile privind inflaţia

Apărând decizia BCE de a majora dobânzile într-un moment tumultos pe pieţele financiare globale, șeful BCE a declarat că nu există compromis între lupta contra inflaţiei şi menţinerea stabilităţii sectorului bancar.

„Setul nostru de instrumente ne permite se rezolvăm atât riscurile privind inflaţia, cât şi pe cele din sectorul bancar. Suntem decişi să readucem inflaţia la 2%. Vom decide viitoarele majorări de dobânzi în funcţie de datele pe care le primim”, susţine şeful BCE.

Lagarde a solicitat liderilor europeni să continue proiectul uniunii bancare, început în anul 2012, care nu are încă un sistem european de garantare a depozitelor (EDIS). Proiectul este inspirat din SUA şi își propune să protejeze mai bine băncile în caz de criză, din motiv că clienţii lor, asiguraţi că nu îşi vor pierde banii, ar evita să se grăbească la ghişee pentru a-şi retrage economiile.

În plus, şeful BCE a cerut o uniune a pieţelor de capital în Europa care să dea firmelor, care sunt dependente în mare măsură de creditele bancare, un acces mai bun la finanţare, într-un context în care ele concurează cu SUA şi China în domeniul tehnologiilor verzi.

„Acum, avem nevoie să înregistrăm progrese în finalizarea uniunii bancare. De asemenea, este necesară suplimentarea activităţii pentru a crea într-adevăr o uniune a pieţelor de capital în Europa”, a spus Lagarde.