China are pregătit un plan de pace în Ucraina. Marele stat asiatic şi Europa ar trebui să ajungă la un „consens strategic” cu privire la o încetare a focului şi la o rezolvare politică a războiului în Ucraina, a declarat joi Wang Yi, director al Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe a Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez.

În cadrul unei discuții cu Emmanuel Bonne, consilierul diplomatic al preşedintelui francez Emmanuel Macron, Wang a subliniat că „reluarea discuţiilor de pace şi o soluţie politică la ‘criză'” ar trebui să facă parte din acest „consens”, a indicat Ministerul chinez de Externe într-un comunicat emis joi seara.

Referindu-se la recenta vizită a preşedintelui chinez, Xi Jinping, la Moscova, unde s-a întâlnit cu omologul său rus Vladimir Putin, şeful diplomaţiei de la Beijing a afirmat că „a fost o vizită importantă între doi mari vecini şi o călătorie nu doar de cooperare, ci şi de pace”, relatează Xinhua şi EFE.

Putin și Xi vor democrație în relațiile internaționale

Putin şi Xi „au ajuns la o serie de înţelegeri privind extinderea cooperării bilaterale şi şi-au reafirmat angajamentul de a adera la multilateralism”, a spus Wang, adăugând că cei doi lideri s-au pronunţat pentru „mai multă democraţie în relaţiile internaţionale”.

Beijingul, a reiterat Wang, „continuă să-şi menţină poziţia de bază privind promovarea unor discuţii de pace” în Ucraina.

La rândul său, potrivit comunicatului, Bonne şi-a exprimat „aprecierea pentru rolul pozitiv al Chinei în promovarea discuţiilor de pace” şi a asigurat că Franţa „este pregătită să depună eforturi comune cu China pentru a impulsiona o încetare a focului şi pentru găsirea unei soluţii paşnice” în Ucraina.

China se opune sancțiunilor Occidentului pentru Rusia

Guvernul chinez, care şi-a manifestat opoziţia faţă de sancţiunile instituite de Occident împotriva Moscovei, a emis în februarie o declaraţie cu privire la ceea ce el numeşte „conflict” în care pledează pentru abandonarea „mentalităţii de război rece” şi pentru o încetare a focului, o propunere criticată de Occident pentru că pune pe acelaşi plan „agresorul şi partea atacată”.

În documentul său, China pledează pentru respectarea integrităţii teritoriale a ţărilor, inclusiv a Ucrainei, îndemnând să se ţină cont de „preocupările legitime de securitate ale tuturor părţilor”, referindu-se la Rusia, aminteşte agenţia de presă citată.