Profesorii de la Bacalaureat 2024 vor fi plătiți onorabil

Pentru prima dată, profesorii din comisiile de evaluare de la Bacalaureat 2024 și cei care corectează lucrările scrise vor fi remunerați onorabil, chiar mai bine decât cadrele didactice din alte state europene.

Profesorii români vor primi 25 de lei (aproximativ 5 euro) pentru fiecare lucrare corectată și aproximativ 60 de lei (12 euro) pentru o oră de evaluare la probele orale. Aceasta înseamnă că un profesor din România va fi plătit mai bine decât colegii săi din Franța, unde remunerația este de sub 10 euro pe oră pentru examinare și tot 5 euro pentru fiecare lucrare scrisă.

Această schimbare este binevenită, având în vedere că, în trecut, profesorii nu au primit niciun ban pentru simulările examenelor, deși au corectat în timpul lor liber un număr considerabil de lucrări, conform edupedu.ro.

examen bacalaureat
SURSA FOTO: Dreamstime

Programul examenelor pentru Evaluarea Națională

Săptămâna aceasta începe Evaluarea Națională pentru absolvenții de gimnaziu, alături de probele de la Bacalaureat 2024. Examenele încep pe 25 iunie, cu proba la Limba și literatura română, urmată de proba la Matematică pe 27 iunie și proba la Limba maternă pe 28 iunie.

Rezultatele vor fi afișate pe 3 iulie, zi în care se vor putea depune și contestațiile, iar notele finale vor fi disponibile pe 9 iulie.

Calendarul examenelor de Bacalaureat

În paralel, examenul de Bacalaureat 2024 va continua cu evaluarea orală a competențelor lingvistice într-o limbă străină, programată pentru 24, 25 și 26 iunie.

Probele scrise vor începe pe 1 iulie cu Limba și literatura română, urmate de proba obligatorie a profilului pe 2 iulie și de proba la alegere a profilului și specializării pe 4 iulie. Proba la Limba și literatura maternă se va desfășura pe 5 iulie.

Primele rezultate vor fi afișate pe 8 iulie, iar contestațiile vor putea fi depuse în aceeași zi, între orele 12:00 și 18:00. Rezultatele finale vor fi comunicate pe 12 iulie.

Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să susțină toate probele de evaluare a competențelor, să susțină toate probele scrise și să obțină cel puțin nota 5 la fiecare dintre acestea. De asemenea, media finală la probele scrise trebuie să fie cel puțin 6.