Ligia Deca, informații despre Evaluarea Națională. Elevii vor avea coduri

Evaluarea Națională va începe marți, 25 iunie, cu proba de Limba și literatura română și se va desfășura în aproape 3.400 de centre de examen din întreaga țară, a anunțat vineri ministrul Educației, Ligia Deca.

Potrivit acesteia, înainte de începerea evaluării, Ministerul Educației va organiza ședințe cu profesorii corectori din toată țara, atât pentru Limba și literatura română, cât și pentru matematică.

„Câteva informaţii importante pentru Evaluarea Naţională ce începe marţi în aproape 3.400 de centre de examen din toată ţara. Repartizarea în săli se va face în ordine alfabetică, pe centru de examen.

Copiii vor primi, la prima probă, codurile care vor înlocui numele în momentul comunicării rezultatelor. Acestea vor fi publicate pe evaluare.edu.ro”, a transmis ministrul Educației.

Ministrul Ligia Deca a declarat că lucrările urmau să fie corectate folosind platforma de evaluare digitalizată. Ea a menționat că, în urma feedbackului primit după desfășurarea simulărilor, platforma fusese dezvoltată astfel încât, în cazul unor punctaje diferite la itemii de tip grilă, lucrarea urma să fie transmisă din nou către cei doi evaluatori inițiali pentru verificare și remedierea erorilor.

Ligia Deca a scris pe Facebook că, pentru o evaluare cât mai unitară, Ministerul Educației va organiza ședințe cu profesorii corectori din întreaga țară atât pentru limba și literatura română, cât și pentru matematică, înainte de începerea evaluării.

Există condiții adecvate pentru probe

Ministrul Educației a precizat că în videoconferinţele de pregătire a Evaluării Naţionale organizate de Ministerul Educaţiei în această săptămână a primit asigurări de la preşedinţii comisiilor judeţene de organizare că în centrele de examen există resurse pentru desfăşurarea în condiţii adecvate a probelor.

Ministrul a subliniat importanța pregătirii centrelor de examen și a exprimat recunoștința față de autoritățile locale care au acționat prompt distribuind apă în școli. Acest gest a fost apreciat pentru că asigură resursele necesare elevilor în zilele în care aceștia susțin probele scrise.

Evaluarea Naţională începe pe data de 25 iunie cu proba de Limba şi literatura română. Pe 27 iunie este programată proba la Matematică, iar elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine proba de limba şi literatura maternă pe 28 iunie. Rezultatele înainte de contestaţii vor fi afişate pe 3 iulie.