Avioane rusești întrerup conferința de presă a premierului spaniol

Pedro Sanchez se afla pe o bază NATO din Lituania, când două avioane militare rusești au zburat deasupra apelor internaționale din Marea Baltică fără a-și anunța prezența. Incidentul este unul recurent, conform informațiilor transmise de letemps.ch

Pedro Sanchez și președintele lituanian Gitanas Nauseda discutau cu reporterii la baza aeriană Siauliai (Lituania), care găzduiește avioane de luptă din diferite state membre NATO, când a avut loc incidentul.

Două avioane de vânătoare spaniole au primit ordin să intercepteze două avioane Su-24 rusești care survolau apele internaționale ale Mării Baltice.

Cum a reacționat premierul spaniol?

„Acest incident justifică prezența forțelor spaniole în Lituania. Conferința de presă a fost întreruptă de un caz real”, a spus Pedro Sanchez la reluarea conferinței de presă.

Avioanele rusești au decolat din enclava rusă vecină Kaliningrad având transponderele de la bord oprite, a declarat pentru AFP maiorul Andrius Dilda, purtătorul de cuvânt al bazei militare lituaniene, potrivit sursei menționate.

Piloții nu au menținut comunicațiile radio cu centrul regional de control al traficului aerian

Piloții nu și-au prezentat planul de zbor și nu au menținut comunicațiile radio cu centrul regional de control al traficului aerian, a adăugat Dilda.

În regiunea Mării Baltice, incidente similare au loc de mai multe ori pe săptămână. NATO monitorizează cerul statelor baltice din 2004, când Estonia, Letonia și Lituania, aflate anterior sub ocupație sovietică, s-au alăturat Alianței, dar nu dispuneau de forțe pentru a-și monitoriza propriul spațiu aerian.

Sursa foto: Dreamstime