Conferinţa de presă a premierului Spaniei, Pedro Sanchez, şi a preşedintelui Lituaniei, Gitanas Nauseda, aflaţi joi la baza NATO din Siauliai, în Lituania, a fost întreruptă de o alertă de securitate.

Nou incident de securitate provocat de avioane ruseşti

Motivul: două avioane de luptă ruseşti Su-24 au zburat deasupra Mării Baltice fără a-şi anunţa prezenţa.

“În această dimineaţă, două avioane de luptă Eurofighter ale NATO au decolat pentru a identifica două aparate ce zburau peste Marea Baltică. Au fost indentificate două avioane de luptă ruseşti Su-24 care se îndreptau spre nord-est. (…) Nu au trimis un plan de zbor, nu au activat transponderele şi nu au vorbit cu controlorii de trafic aerian”, au declarat surse din cadrul NATO pentru agenţia EFE.

Maiorul Andrius Dilda, purtător de cuvânt al Statului Major al armatei lituaniene, a precizat şi el că avioanele ruseşti au decolat din enclava rusă vecină Kaliningrad şi au dezactivat transponderele de la bord, notează agenţia AFP.

Ce s-a întâmplat la baza NATO din Siauliai?

Pedro Sanchez şi-a început vizita în Lituania, în ultima zi a turneului său baltic, printr-o deplasare la baza aeriană unde se află un contingent spaniol care participă la misiuni ale poliţiei aeriene deasupra Mării Baltice, apărând cele trei republici baltice împotriva posibilelor ameninţări ruseşti.

Premierul spaniol era însoţit de preşedintele lituanian Gitanas Nauseda. În timp ce ţinea un discurs, Pedro Sanchez a fost întrerupt de vocile piloţilor care s-au repezit spre hangar, anunţând o alertă de securitate din cauza prezenţei a două avioane neindentificate.

Un soldat a intrat în hangar strigând „Alfa”, ceea ce înseamnă că a existat o alertă reală. Conform protocolului, aeronavele trebuie să decoleze instantaneu și să fie în zbor în mai puțin de 15 minute pentru a comunica cu aeronavele neidentificate și pentru a le informa că nu pot zbura în spațiul aerian baltic. Imediat au fost ridicate de la sol două Eurofighter spaniole pentru interceptarea a două avioane Su-24 care survolau apele internaţionale în Marea Baltică.

Acest episod “arată încă o dată importanţa misiunii de patrulare aeriană a NATO

“Aceasta justifică prezenţa forţelor spaniole în Lituania”, a declarat Sanchez atunci când conferinţa de presă a fost reluată.

“Conferinţa de presă a fost întreruptă de un caz real”, a completat şi preşedintele Nauseda.

Oana Lungescu, purtătoarea de cuvânt a NATO, a declarat ulterior că episodul de joi “arată încă o dată importanţa misiunii de patrulare aeriană a NATO, operaţională de 60 de ani pentru a asigura securitatea cerului nostru”.

În 2020, forţele aeriene NATO s-au mobilizat de peste 400 de ori pentru a intercepta avioane necunoscute, majoritatea din Rusia, apropiindu-se de spaţiul aerian al Alianţei.

Sursa foto: Dreamstime