Avertizare meteo ANM! Vin ninsori, frig și vânt puternic în România! Informare meteo oficială

ANM anunță că iarna își va intra în sfârșit în drepturi în România, iar vremea se va manifesta mai aproape de condițiile normale de iarnă.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis miercuri o informare de ninsori şi vânt puternic pentru regiunile vestice, nordice şi centrale, inclusiv în zonele montane, valabilă până vineri dimineaţa.

Avertizare meteo ANM în România

Astfel, în intervalul 13 ianuarie, ora 10:00 – 15 ianuarie, ora 10:00, temporar va ninge în regiunile vestice, nordice şi centrale, iar în zona de munte, prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de 1.520 litri/mp şi se va depune strat nou de zăpadă, pe alocuri consistent.

Vremea în Muntenia, potrivit ANM

În zona montană înaltă, cu precădere a Carpaţilor Meridionali, vântul va avea intensificări cu rafale, în general, de 60 – 80 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii.

Meteorologii avertizează că la sfârşitul săptămânii vremea va deveni rece, geroasă mai ales noaptea şi dimineaţa.

În Muntenia, după 14 ianuarie, vremea se va răci accentuat și va deveni rece. Mai mult, va fi geroasă în timpul nopților, cu temperaturi maxime, în medie de -7…-4 grade și minime cuprinse, în general, între -14 și -10 grade.

Avertizare meteo ANM! Vin ninsori, frig și vânt puternic în România! Informare meteo oficială

ANM: Răcirea vremii și în Transilvania

Ulterior se va încălzi treptat. Pentru perioada 20 – 24 ianuarie sunt prognozate temperaturi maxime, în medie, de 0 grade și minime de -8…-6 grade. Se vor semnala precipitații, local însemnate cantitativ la începutul săptămânii. Ulterior vor mai fi posibile precipitații, probabilitatea de apariție a acestora fiind mai mare după 20 ianuarie.

În Transilvania, răcirea prognozată pentru perioada 14 – 20 ianuarie va însemna maxime termice negative în toată regiunea. Astfel, medie ce va oscila între -8 și -4 grade și minime sub limita gerului, în general, cuprinse între -18 și -10 grade.

Apoi, la începutul ultimei decade de ianuarie, vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel media temperaturilor maxime va fi de aproximativ -2 grade, iar a celor minime se va situa între -10 și -7 grade.

Probabilitatea de precipitații se va menține ridicată în aproape tot intervalul, dar mai ales în prima săptămână de prognoză și după 20 ianuarie.

Dobrogea și Moldova

Și în Dobrogea vremea se va răci și va deveni rece în perioada 15 – 20 ianuarie. În cele mai reci zile maximele vor fi negative, la o medie de -5…-3 grade. Minimele vor scădea spre -10 grade. După acest interval, este estimată o încălzire treptată, astfel temperaturile se vor apropia de cele normale. Maxime la nivelul regiunii de 0…2 grade și minime în jur de -4 grade.

Se vor semnala precipitații, local însemnate cantitativ în primele zile ale intervalului. Ulterior vor mai fi posibile precipitații. Probabilitatea de apariție a acestora fiind mai mare după 20 ianuarie. Iar în Moldova vremea va deveni rece în perioada 15 – 20 ianuarie, geroasă în timpul nopților, cu maxime la nivelul regiunii de -8…-4 grade și minime, în general, între -15 și -10 grade.

Ulterior tendința vremii va fi de încălzire la începutul celei de-a treia decadă, când temperaturile vor fi apropiate de cele normale. Practic cu valori medii de -3…-2 grade pentru maxime și de -10…-7 grade pentru cele minime. Se vor semnala precipitații, local însemnate cantitativ la începutul intervalului, apoi temporar până în 15 ianuarie. Ulterior probabilitatea pentru precipitații va fi mai redusă.

Avertizare meteo ANM! Vin ninsori, frig și vânt puternic în România! Informare meteo oficială