Organizatia Mondială a Sănătății a cerut, sâmbătă, într-un mod insistent, ca toate guvernele mondiale să păstreze în continuare precauțiile anti-pandemie, în condițiile în care numărul de infectări a explodat în țările europene care primesc turiști.

În Olanda cazurile au crescut de 10 ori peste noapte

Situația evoluează rapid și extrem de periculos în țări precum Grecia, Spania sau Portugalia, doar pe fondul răspândirii galopante a tulpinii Delta. Mai mult, această tulpină a ajuns să aibă deja trei variante. Unele țări, în special cele turistice, sunt acum obligate să instituie iarăși restricții, cum ar fi Spania și Olanda.

De asemenea, Israelul impune carantina obligatorie pentru toţi cei care sosesc în țară, chiar dacă sunt vaccinați anti-Covid.

Creștere majoră a cazurilor în ultima săptămână

În ultimele 7 zile, Europa a raportat o creștere de 33% a numărului de infectari. Cele grave cifre vin din Cipru, Marea Britanie, Spania, Portugalia și Grecia. Însă și Franța, Italia ori Olanda au creșteri extrem de grave în ultimele zile.

Avertisment la nivel mondial

“Nu este platou, ci o linie ascendentă. Să presupui că transmiterea virusului nu crește pe motiv că am deschis activitățile datorită vaccinării este greșit. Când deschizi, transmiterea virusului crește”, a explicat Dr. Mike Ryan, Health Emergencies Program.

Fiecare zonă din Europa a început să impună anumite restricții locale

Varianta Delta, considerată mult mai contagioasă și cu o capacitate certă de a evita protecția oferită de vaccin ori de trecerea prin boală, a reușit, în două luni de când a fost depistată în Europa, să devină dominantă în majoritatea țărilor.

După doar câteva săptămâni, Catalonia și-a închis din nou cluburile de noapte. Un important spital din Barcelona se pregătește pentru un nou val de infectări.

Germania a declarat întreaga Spanie drept zonă de risc, iar autoritățile din Franța și-au sfătuit cetățenii să nu meargă în vacanță în Spania ori Portugalia.

Presă rusă a prezentat imagini dintr-un crematoriu din Sankt Petersburg ticsit de sicrie, după ce în ajun metropolă raportase 2.000 de cazuri noi şi 107 decese. La nivelul Rusiei, numărul zilnic de infectari a depățit 25 de mii, iar al deceselor de 800.

Datele din Israel contrazic alte date care susțineau că imunitatea oferită de vaccin ar dura ani de zile.

 “99,7% dinspre spitalizările pentru COVID din SUA sunt nevaccinati. Cât despre Israel, se constată un număr redus de bătrâni, care au fost vaccinați devreme, în ianuarie, care acum fac forme de COVID cu simptome moderate. Așadar, nu se impune acum a treia doză , dar e clar că această doză suplimentară ar crește semnificativ protecția”, spun specialiștii.