”Platforma Civică este indispensabilă, este necesară ca o forţă, nu ca o amintire, pentru a câştiga lupta împotriva Partidului Lege şi Justiţie (PiS). Nu există nicio şansă de victorie fără PO şi istoria noastră ne spune acest lucru”, a declarat Tusk.

Revenire importantă

Fostul preşedinte al Consiliului European a spus că revine în politică pentru a ajuta la combaterea „răului” actualei mișcări de dreapta.

De altfel, potrivit EurActiv, revenirea lui Tusk în prim-planul politicii poloneze are loc după ce, Jarosław Kaczyński, liderul PiS, a semnat, alături de alte partide de extremă dreaptă din 16 state UE, declarația prin care se cere o reformă profundă a Uniunii Europene. Documentul afirmă că, „în loc să protejeze Europa și moștenirea sa, UE însăși devine o sursă de probleme și anxietate”.

Tusk a mai declarat că „noii prieteni” ai lui Kaczynski au un lucru în comun: „Rusia lui Vladimir Putin este mai aproape de inimile lor decât Uniunea Europeană”.

Avertisment pentru Polonia

Potrivit lui, Tusk semnătura lui Kaczynski pe declarație este un nou pas către „izolarea completă” a Poloniei. „Singura persoană care după decziile PiS va deschide o șampanie este Putin, la Kremlin”, a spus Tusk.

„Kaczyński și tovarășii PiS de astăzi ar trebui să-și ceară scuze. PiS implementează 100% agenda Rusiei. Mă enervez când aud despre ce fac, pentru că răul pe care îl face PiS este atât de evident și permanent”, a adăugat el.

Potrivit sociologului Jacek Raciborski de la Universitatea din Varșovia, problemele PiS reprezintă principalul motiv pentru revenirea lui Tusk. „Erodarea PiS este vizibilă cu ochiul liber. Acesta este unul dintre motivele pentru care Tusk a decis să se întoarcă”, a declarat Raciborski.

Un sondaj SW Research arată că 49,7% dintre polonezi cred că Tusk nu va fi din nou premier, 23% cred contrariul, iar 27% nu au dorit să răspundă.