Într-o postare pe pagina personală de facebook, medicul Costin Duţu, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, a transmis un mesaj de sărbători care i-a șocat pe mulți.

Acesta a povestit pe scurt ce simte un medic atunci când intră în gardă de sărbători, dar și când își termină programul de lucru. Potrivit acestuia, lucrurile nu sunt așa cum își imaginează toată lumea. Dacă într-un colț de oraș oamenii își desfac cadourile și se bucură de o masă caldă, de cealaltă parte, în spital, unii oameni duc lupte destul de dificile.

„Intri de gardă de Crăciun. Când dimineața de iarnă de-abia face ochi tu ieși grăbit pe ușa casei, ignorând bradul împodobit. Ajungi repede la spital, străzile sunt pustii. Peste tot în oraș, la ora asta, se desfac cadouri, se aștern mese…sau se doarme cu sete. Tu te schimbi în “pijamalele” de spital (oricare ar fi culoarea sau meseria lor!) și cutreieri saloanele, “la vizită”.

Spui o vorbă de sărbătoare, scrii medicația sau faci un pansament. Sunt puțini pacienți. Uneori, de Crăciun sau de Paște, oamenii ignoră boala și medicii sau asistentele respiră mai larg. Brăduțul din colțul secției și Hrușcă (de peste tot) te relaxează și te aduc (poate!) în fața unei felii de cozonac și a unei cafele cu colegii.

Inimile se deschid, gândurile se duc către cei de apropiați. Simți.

Sună telefonul de la UPU. Ruptură de splină, infarct miocardic, hemoragie digestivă. Iei rapid de mână spiritul sărbătorilor și îl înghesui într-un sertar interior închis bine. Acum e momentul să fii lucid și eficient, bucuria, ca și teama, furia sau tristețea nu își au locul. Moartea nu își face brad de Crăciun și nici nu acordă premii de consolare. Rezolvi cazul”, a scris colonel medic dr. Costin Duţu, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila.

Cei dragi ”te așteaptă relaxat și vesel”

Totodată, medicul a mai povestit că după o gardă dificilă, cei dragi își așteaptă membrul familiei acasă, relaxat, vesel însă nimeni nu înțelege ce s-a putut întâmpla cu doar câteva ore în urmă. El le-a urat totodată tuturor medicilor o ”gardă liniștită de sărbători” și a transmis și câteva cuvinte îngurajatoare.

”A doua zi, după ce predai garda, ieși pe poarta spitalului și te îndrepți către cei dragi. Te așteaptă, te vor vesel, relaxat și gata să îți petreci cu ei ce a mai rămas din sărbători. Îți cauți cheia, îți deschizi sertarul și dai drumul bucuriei de acolo. Numai ei. Ca să nu-ți iasă din sertar și celelalte emoții, ții cheia la loc sigur. Lângă inimă. Gardă liniștită de Sărbători!”, a mai adăugat medicu.

Sursă foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu