Un doctor din Boston, cu alergie la crustacee, a avut o reacţie alergică puternică după injectarea vaccinului anticoronavirus produs de Moderna, a relatat medicul pentru New York Times, citat de Reuters.

Doctorul Hossein Sadrzadeh, specializat în oncologie geriatrică la Boston Medical Center, a spus că a avut o reacţie alergică severă imediat după ce a fost vaccinat, joi, şi s-a simţit ameţit, iar bătăile inimii au început să fie accelerate.

”I s-a permis să îşi administreze epinefrină”

Este prima reacţie alergică severă corelată cu vaccinul Moderna, care este în primă săptămână de când a intrat în fază operaţională la nivel naţional.

Purtătorul de cuvânt al Boston Medical Center, David Kibbe, a precizat vineri, într-o declaraţie de presă, că doctorul Sadrzadeh ”a simţit că face o reacţie alergică şi i s-a permis să îşi administreze epinefrină. A fost transportat la departamentul de urgenţe, evaluat, tratat, ţinut sub observaţie şi apoi externat. Se simte bine acum”.

Un oficial de la Agenţia pentru alimente şi medicamente din SUA a spus, săptămâna trecută, că FDA investighează în jur de cinci cazuri de reacţii alergice care au apărut în Statele Unite după administrarea vaccinului anti-COVID de la Pfizer Inc şi BioNTech în Statele Unite, scrie news.ro, preluând presa de peste ocean.

Vaccinul Moderna în Uniunea Europeană

În context, trebuie precizat că Agenția Europeană pentru Medicamente – EMA urmează să finalizeze, la începutul lunii ianuarie, evaluarea celui de-al doilea vaccin împotriva COVID-19, respectiv vaccinul dezvoltat de compania Moderna.

Numărul de doze repartizat României din vaccinurile ce ar putea obține recomandarea din partea EMA și
autorizarea din partea Comisiei Europene va fi stabilit în aceeași manieră în care s-a perfectat contractul cu primul producător al cărui produs a trecut deja de aceste trepte.

Până în acest moment, Comisia Europeană a semnat contracte cu șase companii. În baza acestor contracte semnate și în funcție de ce vaccinuri vor fi, în continuare, recomandate de către EMA și autorizate de către Comisia Europeană, România va putea accesa numărul de doze necesar pentru vaccinarea a 10,7 milioane de persoane, cu posibilitatea de suplimentare.