Cele mai recente descoperiri, publicate în revista Science Immunology, exclud unele dintre cauzele inflamației inimii teoretizate de anumiți specialiști, sugerând că acesta ar fi un efect secundar al vaccinării, subliniază autorii.

Încă de la primele administrări ale noilor vaccinuri anti COVID-19, în urmă cu doi ani, oficialii din sănătate au constatat o creștere a cazurilor de miocardită, o inflamație a mușchiului inimii, în special în rândul bărbaților tineri vaccinați cu serul pe bază de ARNm. Nu era clar ce anume provoca această reacție, scrie Futurity.

Incidența cazurilor de miocardită a crescut în timpul vaccinării

Miocardita este, în general, o inflamație ușoară a țesutului cardiac, care poate provoca cicatrici, dar se ameliorează, de obicei, în câteva zile. Incidența cazurilor de miocardită a crescut în timpul vaccinării, fiind observată în principal la adolescenți și la cei cu vârsta de 20 de ani, care au fost vaccinați cu vaccinuri pe bază de ARN mesager, concepute pentru a provoca răspunsuri imune la virusul SARS-CoV-2.

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), printre bărbații cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani, aproximativ 122 până la 136 din 100.000 de persoane au suferit miocardită în decurs de 21 de zile după a doua doză de vaccin.

Ce au descoperit autorii studiului

Pentru noul studiu, cercetătorii, conduși de Carrie Lucas, profesor asociat de imunobiologie, Akiko Iwasaki, profesor de imunobiologie, și Inci Yildirim, profesor de pediatrie și epidemiologie, au efectuat o analiză detaliată a răspunsurilor sistemului imunitar în cazurile de miocardită printre persoanele vaccinate. Ei au descoperit că inflamația inimii nu a fost cauzată de anticorpii creați de vaccin, ci mai degrabă de un răspuns mai generalizat care implică celulele imune și inflamația.

„Sistemul imunitar al acestor indivizi devine prea accelerat și produce în exces citokine și răspunsuri celulare”, a declarat Lucas. Cercetările anterioare au sugerat că o creștere a perioadei de timp între vaccinări, de la patru la opt săptămâni, poate reduce riscul de miocardită.

Conform constatărilor CDC, riscul de miocardită este semnificativ mai mare la persoanele nevaccinate care contractează virusul COVID-19, decât la cei vaccinați. Lucas susține că vaccinarea oferă cea mai bună protecție împotriva bolilor legate de COVID-19.

Miocardita, mai ales în cazul tinerilor

Bărbații sunt mai susceptibili de a fi afectați de miocardită decât femeile. „Există o predispoziție izbitoare la miocardită în cazul bărbaților mai tineri, care poate avea de-a face cu nivelurile lor mai ridicate de hormoni”, spune Dr. Charles Mohiddin, cardiolog la Barts Heart Center din Londra.

De obicei, aceștia dezvoltă probleme cardiace la aproximativ 10 zile după infecția virală, dar în 90% din cazuri este ușoară și se recuperează complet, a explicat expertul. Miocardita a fost asociată cu vaccinul Pfizer în rândul adolescenților, și cu rapelul de la Moderna, mai ales la tinerii de 18 ani. Nu a existat nicio dovadă că vaccinul Oxford-AstraZeneca declanșează această afecțiune, conform The Mirror.

Oamenii de știință de la universitățile din Edinburgh și Oxford au descoperit că la fiecare un milion de a doua doză de vaccin Pfizer administrată persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 și 40 de ani au existat trei cazuri de miocardită.