Un studiu recent, publicat de News Medical, arată rezultatele unei cercetări în cazul a 8.000 de complicații de acest tip, prezentând în același timp un posibil mecanism prin care acestea apar.

Oamenii de știință au inclus analize sistematice dovezi care stau la baza mecanismelor propuse. O revizuire anterioară a acelorași autori a arătat rate neglijabile de miocardită și pericardită după alte vaccinuri decât cele pe bază de ARNm la adulții cu vârsta de 40 de ani sau peste. În cazul vaccinurilor pe bază de ARNm, au existat diferențe în ceea ce privește incidența miocarditei la diferite grupe de vârstă, precum și și între sexe.

În actualul studiu au fost revizuite 14 studii, toate provenind din mai multe țări dezvoltate. Rezultatele au arătat că la femeile de orice vârstă și la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani de orice sex, miocardita a apărut în mai puțin de 20 de cazuri la un milion, după a doua doză de vaccin Pfizer.

A treia doză a fost urmată de miocardită în mai puțin de 20 de cazuri la un milion

De asemenea, a treia doză de vaccin a fost urmată de miocardită în mai puțin de 20 de cazuri la un milion la adulții cu vârsta de peste 40 de ani.

Există puține certitudini cu privire la incidența acestui efect secundar la femeile de această vârstă, precum și la persoanele cu vârsta cuprinsă între 13 și 39 de ani.

Copiii au fost mai susceptibili de a avea miocardită după ce au primit a doua doză

Pericardita apare în și mai puține cazuri, prin urmare, incidența sa după vaccinarea cu serul Pfizer rămâne incertă. Riscul acestor evenimente poate fi redus prin creșterea intervalului dintre doze la cel puțin 31 de zile.

Un interval de 56 de zile sau mai mult, de exemplu, poate fi cel mai benefic la bărbații tineri cu vârste cuprinse între 18-29 de ani. Copiii au fost mai susceptibili de a prezenta miocardită după ce au primit a doua doză. Dar aproape toți copiii s-au vindecat de acest efect secundar.

Peste 90% din cazurile de miocardită au fost raportate la bărbați cu vârsta cuprinsă între 20 și 29 de ani

Peste 90% din cazurile de miocardită după vaccinare au fost raportate la bărbați cu vârsta cuprinsă între 20 și 29 de ani, deși cel mai tânăr avea 12 ani și cel mai în vârstă 56 de ani. Decalajul mediu între ultima doză și până la apariția simptomelor a fost de două până la patru zile, cu simptome comune incluzând dureri în piept și presiune.

Pericardita a fost menționată în trei rapoarte, majoritatea cazurilor fiind neconfirmate, mai ales la bărbați. Intervalul median de la ultima doză de vaccin până la debutul simptomelor a fost de 20 de zile, mai ales după a doua doză. Spitalizările au avut loc în între 30% și 70% din cazuri, dar rareori au necesitat internare la terapie intensivă.

Mecanismele de inflamație cardiacă în urma vaccinării cu seruri pe bază de ARNm au inclus autoimunitatea, hipersensibilitatea la una sau mai multe componente ale vaccinului, niveluri scăzute de ARN dublu catenar, vâscozitate crescută a sângelui care duce la inflamarea inimii și inflamație indusă de exerciții fizice intense.