Tribunalul Bucureşti a decis anularea Congresului Partidului Verde din data de 20 iulie 2019 prin care actorul Florin Călinescu a fost ales preşedintele acestei formaţiuni politice.

Instanţa a admis acţiunea formulată de preşedintele ales la Congresul din februarie 2019, Luminiţa Simoiu, prin care a solicitat, invocând încălcarea statutului partidului, anularea Consiliului Naţional al Partidului Verde.

Excluderea mai multor membri ai partidului

Consiliul Național a fost organizat la Bucureşti în data de 15 iunie 2019, unde s-a decis suspendarea Luminiței Simoiu din funcţia de preşedinte şi excluderea mai multor membri, printre care şi a prim-vicepreşedintelui Cristian Ţetcu, preşedintele CN al PV.

Simoiu a solicitat şi anularea Congresului din 20 iulie 2019, unde actorul Florin Călinescu a fost ales preşedintele partidului.

„Admite în parte cererea formulată de reclamanta Simoiu Adi-Maria Claudia Luminiţa în contradictoriu cu intervenientul forţat Partidul Verde. Anulează hotărârea şedinţei comune a Consiliului Naţional şi a Biroului Permanent al Partidului Verde din data de 15.06.2019. Anulează hotărârea Congresului Extraordinar al Partidului Verde din data de 20.07.2019”, se precizează în soluţia dată de Tribunalul Bucureşti.

Decizia nu este definitivă.

A candidat ca independent pentru Primăria Craiova

Adi-Maria Luminiţa Simoiu a fost aleasă, cu unanimitate de voturi, preşedintele Partidului Verde la Congresul din februarie 2019, iar preşedinte executiv a fost desemnat Constantin Damov şi secretar general – Silviu Dumitru.

Simoiu a convocat Consiliul Naţional al partidului pentru data de 15 iunie 2019, la Sibiu, în urma consultărilor cu membrii CN. Tot pentru 15 iunie 2019, preşedintele executiv şi secretarul general au convocat Consiliul Naţional în Bucureşti.

În timp ce Adi-Maria Luminiţa Simoiu s-a prezentat la Sibiu, împreună cu alţi membri ai CN, la Bucureşti s-a derulat un alt Consiliu Naţional paralel, unde s-a decis suspendarea acesteia din funcţie şi preluarea atribuţiilor sale de către preşedintele executiv. Totodată, s-a decis convocarea unui congres al Partidului Verde pentru data de 20 iulie 2019, la care să fie ales un nou preşedinte, în persoana lui Florin Călinescu.

Simoiu a contestat în instanţă deciziile luate de Consiliul Naţional convocat la Bucureşti invocând încălcarea prevederilor statutare, iar Tribunalul Bucureşti i-a admis cererea după un proces de circa un an şi jumătate, pronunţându-se după cinci amânări, după alegerile parlamentare.

La alegerile locale de anul acesta, Simoiu, care era suspendată din funcţia de preşedinte al Partidului Verde, a candidat ca independent pentru Primăria Craiova.