Marţi, premierul desemnat Nicolae Ciucă a transmis tuturor liderilor de partide o scrisoare deschisă privind un armistiţiu pentru susţinea Guvernului propus de el. Florin Cîţu, preşedintele PNL, consideră că aceasta este cea mai bună soluţie pentru eliminarea blocajului de pe scena politică.

Florin Cîţu: Venim astăzi cu un element nou care, sperăm noi, să deblocheze această situaţie

Armistiţiul politic ar viza sprijinirea Guvernului Ciucă pentru o perioadă limitată de timp, precum şi promisiunea că nimeni nu va încerca sabotarea activităţii acestui Executiv până când România nu trece cu bine de această iarnă. “E nevoie să deblocăm această criză politică”, a precizat, marţi, Florin Cîţu.

“Am văzut că, în continuare, celelalte partide, PSD, în special, şi AUR… şi USR continuă să rămână cantonate în poziţiile pe care le aveau, chiar înainte de această nominalizare, deşi în spaţiul public spun mereu că ar dori să deblocheze această criză.

Venim astăzi cu un element nou care, sperăm noi, să deblocheze această situaţie măcar pentru o perioadă şi să avem un guvern nou, cu puteri depline pentru perioada următoare.

Astăzi, premierul desemnat a trimis către liderii partidelor parlamentare un document, care reprezintă, de fapt, un armistiţiu, prin care toate aceste partide politice vor susţine acest guvern minoritar, pe o perioadă determinată, pe care o vom discuta şi vom susţine şi în Parlamentul României, prin proiecte, nu vom sabota activitatea acestui guvern până trecem de această iarnă. (…) E nevoie să deblocăm această criză politică”, a declarat preşedintele PNL.

Ce urmează dacă apelul lui Nicolae Ciucă este refuzat de liderii partidelor?

Ce se va întâmpla însă dacă apelul făcut de premierul desemnat va fi refuzat de celelalte partide? Florin Cîţu spune că, în acest caz, responsabilitatea pentru toate problemele ce vor urma şi nu vor mai putea fi evitate vor sta pe umerii USR şi PSD, transmite Agerpres.

“Venim cu acest document pe care îl semnăm toţi liderii politici, suntem de acord să deblocăm această criză.

Dacă nici acum nu înţelegem importanţa situaţiei prin care trece România şi nu înţelegem…, celelalte partide nu înţeleg să facă un pas spre a debloca criza, vedem că ne îndreptăm cu paşi repezi spre o situaţie pe care nu o mai putem gestiona, iar responsabilitatea, până la urmă, va fi a acestor partide, USR şi PSD. (…)

Este responsabilitatea PSD şi a USR să arate că ceea ce au spus în ultimele zile nu sunt doar vorbe, trebuie să facă şi fapte”, a mai precizat Cîţu.

Acceptă liberalii intrarea PSD la guvernare?

Partidul Social Democrat are un mesaj destul de ciudat, consideră liderul liberal, care a comentat posibilitatea ca PSD să intre la guvernare în acest moment.

“Este un mesaj oarecum ciudat, pentru că acum două săptămâni PSD spunea că nu vrea la guvernare, acum vrea la guvernare.

Eu cred că nu trebuie să ne mai jucăm cu viaţa românilor, azi vrem la guvernare, mâine nu vrem la guvernare. Avem astăzi o soluţie pe masă, este un premier desemnat, cu un guvern minoritar, îl susţinem cu toţii dacă vrem binele românilor, nu o facem nici pentru PNL, nici pentru PSD, nici pentu USR, o facem pentru binele românilor.

Gestionăm această criză sanitară şi după aceea putem să discutăm în primăvară”, a mai declarat, marţi, Florin Cîţu.