Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, insistă ca Austria să își mențină poziția de până acum de veto în cadrul dezbaterii Schengen privind aderarea deplină a României și Bulgariei.

Austria rămâne fermă pe poziții privind aderarea deplină a României și Bulgariei

În același timp, însă, ministrul Gerhard Karner (ÖVP) a subliniat că s-a ajuns deja la un acord privind ridicarea controalelor pe mare și în aer, cunoscut și sub numele de „Schengen aerian și maritim”.

„Este important să facem acest pas acum și să nu filozofăm despre următorul”, a spus Karner, referindu-se la o decizie unanimă a UE și reducând și mai mult așteptările privind o aderare deplină.

Compromisul a fost obținut după „negocieri dure” și prevede „condiții clare”, a subliniat ministrul de interne. Printre acestea se numără necesitatea de a securiza frontiera terestră și disponibilitatea unor ofițeri de poliție și resurse suplimentare ale Frontex la frontiera externă.

Austria, Viena, harta
SURSA FOTO: Dreamstime

În plus, solicitanții de azil înregistrați anterior în România și Bulgaria urmează să fie returnați din Austria în țările respective, transmite vienna.at.

Acordul privind „Air-Schengen” înseamnă că toți călătorii din România și Bulgaria nu vor mai fi nevoiți să zboare către alte țări ale UE prin terminalele externe. Pe cale terestră, însă, controalele la frontieră rămân în vigoare. Controalele la frontierele aeriene și maritime ar trebui să fie ridicate în martie 2024.

Negocierile privind aderarea la Schengen vor continua și în acest an

Consultările privind ridicarea controalelor terestre ar urma să continue și în cursul acestui an. După cum a relatat publicația Kurier, presiunea asupra Austriei pentru a accepta aderarea deplină a celor două țări în spațiul Schengen este în creștere. Singura țară din UE care încă se opune în mod constant acestui pas este Austria.

De asemenea, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a arătat convinsă că România și Bulgaria vor deveni în curând membre cu drepturi depline ale spațiului Schengen.

„Puteți conta pe noi pentru a convinge Austria că meritați să fiți pe deplin în Schengen”, a declarat von der Leyen, citată după un summit special desfășurat la Bruxelles la începutul lunii februarie.