Austria se opune aderării terestre a României și Bulgariei în Spațiul Schengen

Gerhard Karner a anunțat că Austria persistă în opoziția sa față de aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen prin intermediul granițelor terestre. Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, susține că țara sa consideră că controalele la frontierele terestre rămân încă necesare. Acesta a mai spus și că o includere în Spațiul Schengen în acest moment ar fi prematură.

El a subliniat că, deși Austria menține această poziție fermă, nu impune condiții specifice celor două țări.

„Nu este vorba doar de România și Bulgaria. Întregul sistem de migrație este într-o situație dezastruoasă. Nu eu sunt cel care dă note pentru România și Bulgaria. Fac campanie la nivel european pentru un sistem funcțional. Iar acest lucru se va întâmpla doar dacă granița externă va fi protejată. Aceasta este, de asemenea, o parte esențială a noului pact privind azilul și migrația asupra căruia UE a convenit și pe care trebuie să îl punem în aplicare. Numai atunci va putea exista din nou o libertate deplină de circulație în UE”, a declarat acesta într-un interviu acordat Presse.

Nu este responsabilitatea Austriei să elaboreze calendarul de extindere

Ministrul a adăugat că, împreună cu România și Bulgaria, s-a realizat un progres semnificativ în direcția integrării în Spațiul Schengen. În ceea ce privește transportul aerian, precum și în ceea ce privește domeniul maritim. El a subliniat necesitatea de a continua să avansăm pas cu pas în această direcție.

Cu toate acestea, el a specificat că responsabilitatea de a elabora un calendar privind extinderea Spațiului Schengen și reformele necesare nu revine Austriei, ci Comisiei Europene.

„Nu este treaba Austriei să elaboreze un calendar sau să facă vreo reglementare. Este treaba Comisiei să se asigure că sistemul general funcționează”, a declarat el.

Din 31 martie 2024, se va renunța la controalele la frontierele interne aeriene și maritime pentru România și Bulgaria. În conformitate cu decizia oficială a Consiliului Uniunii Europene. Președinția spaniolă a Consiliului UE a transmis că se va ajunge ulterior la un acord cu Austria cu privire la data la care vor fi eliminate și controalele terestre.