Bulgaria a luat o decizie radicală în contextul eforturilor guvernului bulgar din acest an de a obține o dată pentru aderarea la Spațiul Schengen.

Liderul mediului de afaceri bulgar, Vasil Velev, președintele Asociației Capitalului Industrial din Bulgaria, a propus un boicot al bunurilor și serviciilor austriece. Această inițiativă a fost raportată de Mediapol.

Vasil Velev a fost anterior un susținător proeminent al gazelor rusești. El îndeamnă acum societatea să răspundă prin „evitarea achiziționării și consumului de bunuri și servicii produse de companiile austriece”.

Bulgaria pierde din cauza Schengen peste 1 miliard de leva

Potrivit lui Velev, pierderile suferite de Bulgaria din cauza absenței în Spațiul Schengen se ridică la peste 1 miliard de leva anual. El pleda pentru o reacție mai fermă din partea guvernului bulgar.

În acest sens, liderul bulgar a sugerat chiar impunerea unui veto asupra unei posibile inițiative austriece. Velev subliniază necesitatea unui apel atât din partea autorităților, cât și din partea opiniei publice pentru a evita achiziționarea bunurilor austriece și utilizarea serviciilor acestora.

„Noi am susține o reacție mai dură din partea guvernului. De ce să nu impunem veto unei inițiative austriece?

Ar trebui să existe apeluri pentru a nu se cumpăra bunuri austriece și pentru a nu se folosi serviciile austriece. Ar trebui să existe atât un guvern, cât și o reacție publică”, a spus Velev pentru Nova TV.

Bulgaria
Bulgaria/SURSA FOTO: Dreamstime

Austria a consimțit să admită parțial Bulgaria și România în Spațiul Schengen

La finalul anului trecut, Austria a consimțit să admită Bulgaria și România în Spațiul Schengen prin intermediul căilor aeriene și maritime. Viceprim-ministrul bulgar și ministrul de Externe, Maria Gabriel, a venit cu un punct de vedere categoric.

Ea a cerut ca o dată să fie stabilită în acest an pentru admiterea celor două țări în Schengen, inclusiv cu privire la granițele terestre.

După succesul Bulgariei în atingerea obiectivului de a intra în Schengen, Vasil Velev a apelat la boicotarea mărfurilor și afacerilor olandeze în Bulgaria, având ca pretext problema Schengen.

Țvetan Simeonov, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Bulgariei (CCIB), a comentat că această abordare nu este eficientă. Simeonov a precizat că nu a auzit despre această declarație. El a spus că poziția CCIB este de a considera investitorii ca aliați. El a considerat aceste afirmații mai degrabă izolate și neîmpărtășite de majoritatea reprezentanților mediului de afaceri bulgăresc.

Austriecii sunt cei mai mari investitori peste graniță

Marți, Philipp Kupfer, consilier comercial la Ambasada Austriei în Bulgaria, a exprimat opinia că aderarea Bulgariei la Spațiul Schengen reprezintă o chestiune politică. În opinia sa, ea ar trebui rezolvată la nivel politic. El a subliniat că boicotarea mărfurilor și afacerilor austriece în Bulgaria nu reprezintă o soluție.

Conform acestuia, cele două economii, extrem de dependente una de cealaltă, nu ar aduce beneficii niciunei țări, ci, dimpotrivă, ar produce pierderi.

Austria are investiții totale de peste 5,4 miliarde de euro. Ea se situează ca al doilea cel mai mare investitor în Bulgaria. Aproximativ 350 de companii austriece contribuie la crearea a peste 30.000 de locuri de muncă în țară.

Liderul partidului GERB, Boiko Borisov, a comentat că ar fi o greșeală să se boicoteze afacerile austriece în Bulgaria. El a menționat că marile companii austriece au susținut intens aderarea Bulgariei la Spațiul Schengen.

Borisov a recomandat organizațiilor bulgare și Asociației Capitalului Industrial să organizeze o întâlnire. La această reuniune ar urma să fie invite afaceriștii austrieci. Împreună cu aceștia, ar putea să se  adreseze cancelarului Austriei și liderilor lor politici, explicând că aceasta ar fi în detrimentul ambelor țări.