Este veste momentului pentru mulți români. PNL și PSD ar fi bătut palma în ceea ce privește impozitarea la pragul de sus. Liderul PSD, Vasile Dîncu a fost cel care a dat semnalul în acest sens. El a răspuns astfel unei probleme arzătoare legate de modalitatea prin care ar putea fi găsiți bani pentru creșterea pensiilor.

„De unde să creștem pensiile? Dacă ne uităm la modalitatea în care reușim să încasăm impozite și taxe, suntem pe ultimul loc în Europa. Dacă reușim să facem aceasta printr-un sistem mai suplu, prin digitalizare, prin alte forme, reușim să găsim bani pentru toate cererile sociale”, a comentat Vasile Dîncu.

PSD vrea praguri pentru taxele locale

Potrivit acestuia, în ceea ce privește taxele locale, ar trebui să se impună plafonul de sus. În opinia sa, acest lucru nu se face acum pentru că primarii și consilierii locali sunt „populiști”.  Conform celor declarate de liderul PSD, nu ar trebui să se mai taxeze la pragul inferior, ci la cel superior.

„Am discutat despre posibilitatea de a face, prin Legea Bugetului, niște praguri pentru taxele locale. Dacă le lăsăm la dispoziția primarilor și a consiliilor locale, așa cum se întâmplă acum, este foarte mult populism, (n.r. – nimeni nu le crește până la pragul de sus de teamă să nu supere electoratul).”, a mai spus Vasile Dîncu la B1 TV.

La rândul său, liberalul Florin Roman a comentat pe marginea acestui subiect, la un alt post tv. El a spus că dacă vrei să impozitezi mai mult, trebuie să modifici Codul Finanțelor Publice Locale

„Dacă ne uităm pe lege, mai exact pe Codul Finanțelor Publice Locale, taxele și impozitele pentru imobile, clădiri, terenuri și autoturisme se stabilesc de către consiliile locale în limita unor praguri. Dacă vrei să impozitezi mai mult, trebuie să modifici Codul Finanțelor Publice Locale. Iar asta o fac consiile locale, nu Guvernul, nici altcineva”, a spus deputatul PNL, la Digi 24.

Cum este legea în acest moment

În acest moment, pentru clădirile rezidențiale și clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08% – 0,2%, asupra valorii impozabile a clădirii. Cota impozitului pe clădiri se stabilește prin hotărâre a consiliului local. De exemplu, la nivelul municipiului București, această atribuție revine Consiliului General al Municipiului București.

Pentru clădirile nerezidențiale, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2 – 1,3% asupra valorii care poate fi: ​​valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii cinci ani anteriori anului de referință, depus la organul fiscal local până la primul termen de plata din anul de referință; valoarea finală a lucrărilor de construcții, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii cinci ani anteriori anului de referință; valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii cinci ani anteriori anului de referință.