MAE atrage atenţia asupra situaţiei tensionate din Franţa

Atenţionare de călătorie din partea MAE pentru Franţa. Cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Franceză sunt avertizaţi că sindicatele care grupează majoritatea fermierilor francezi au anunţat blocaje ale accesului în capitala franceză pentru luni, 29 ianuarie 2024, începând cu ora 14:00.

„Fermierii din departamentele Aisne, Aube, Eure, Eure-et-Loir, Ile-de-France, Marne, Nord, Oise, Pas-de-Calais, Seine-et-Marne, Seine-Maritime şi Somme intenţionează să blocheze toate axele principale spre Paris, pentru o perioadă nedeterminată.

La rândul lor, fermierii din departamentul Lot-et-Garonne au anunţat că intenţionează să se deplaseze cu tractoarele la aceeaşi dată, pentru a bloca piaţa de interes naţional din localitatea Rungis, de lângă Paris (departamentul Val-de-Marne)”, transmit autorităţile de la Bucureşti.

Blocaje ale traficului sunt posibile în aceste zile şi în alte regiuni din Franţa.

Informaţii cu privire la traficul rutier pot fi găsite pe site-ul https://www.bison-fute.gouv.fr/ (disponibil şi în versiunea mobilă aici https://m.bison-fute.gouv.fr/)

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Paris: +33147052966 şi +33147052755.

În plus, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie următoarele telefoane de permanenţă, în funcţie de circumscripţia consulară de reşedinţă:

  • Consulatul General al României la Paris: +33680713729;
  • Consulatul General al României la Marsilia: +33610027164;
  • Consulatul General al României la Lyon: +33643627736;
  • Consulatul General al României la Strasbourg: +33627050022.

Atac fără precedent asupra transportatorilor români

Reamintim că, vineri seară, după ce camioanele româneşti cu marfă au fost atacate lângă Paris (vezi aici detalii despre acest subiect), MAE a venit cu o serie de precizări.

„Ambasada României la Paris și Consulatele generale al României la Paris, Lyon au contactat de urgență reprezentantul juridic al societății Avicarvil din România, pentru obținerea informațiilor suplimentare cu privire la acest incident produs la data de 24 ianuarie în departamentul Drome din Franța, în urma căruia, spuneau și conducătorii auto, cele două autocamioane care transportau mărfurile societății au fost oprite de către un grup de participanți la protestul agricultorilor, au fost vandalizate, distrugând inclusiv marfa transportată.

Imediat ce colegii noștri au reușit să discute cu reprezentantul juridic, pe baza informațiilor obținute, necesare, bineînțeles, în dialogul pe care colegii mei îl poartă cu poliția franceză, mă refer aici la numere de înmatriculare, la coordonatele conducătorilor auto, colegii mei au contactat autoritățile de poliție locală, Direcția de Securitate Publică și consilierul diplomatic al regiunii în care s-a petrecut incidentul pe care l-ați semnalat, pentru semnalarea evenimentelor care au legătură cu acest incident. (…)

Pot să-i asigur pe cetățenii români care s-au aflat în această situație, că reprezentanțele diplomatice ale României din Franța continuă dialogul cu autoritățile franceze și cu reprezentantul firmei în cauză, tocmai fiind pregătite să acorde asistența consulară conform competențelor legale”, a explicat Radu Filip, purtătorul de cuvânt al MAE, pentru Antena 3.