Gabriel Attal va discuta cu fermierii francezi

Prim-ministrul francez Gabriel Attal are planificat să efectueze o vizită la o fermă de bovine din regiunea Indre-et-Loire duminică dimineața.

Această vizită are loc într-un moment în care situația pare să devină din nou tensionată, după o perioadă inițială de acalmie pe teren.

„Luni, 29 ianuarie, la ora 14.00, agricultorii din departamentele Aisne, Aube, Eure, Eure & Loir, Ile-de-France, Marne, Nord, Oise, Pas-de-Calais, Seine & Marne, Seine-Maritime şi Somme, membri ai reţelei FNSEA şi Jeunes Agriculteurs du Grand Bassin Parisien, vor începe un asediu pe termen nelimitat al capitalei”, au transmis cele două sindicate, care reprezintă majoritatea profesiei la nivel naţional.

Acestea au adăugat că „toate drumurile principale care duc spre capitală vor fi ocupate de fermieri”.

Cu toate acestea, liderii celor două organizații nu au ajuns încă la o concluzie cu privire la extinderea mișcării în întreaga țară.

„Este la latitudinea celor de pe teren să decidă”, a declarat preşedintele sindicatului agricol FNSEA, Arnaud Rousseau, pentru La Tribune.

„Premierul nu a luat în considerare decât o parte din cele 122 de revendicări pe care i le-am făcut. Propunerile sale nu sunt complete”, a adăugat acesta.

„Vrem să ne aşezăm la masă şi să discutăm cu el revendicările noastre, cerere cu cerere”, a mai spus Rousseau.

Într-o încercare de a potoli revolta care se amplifică în mediul rural, unde mulți agricultori nu își mai pot asigura traiul din munca lor, Gabriel Attal a anunțat vineri, pe 26 ianuarie, măsuri de urgență în regiunea Occitanie, epicentrul protestelor.

„Nu vă vom dezamăgi”, a declarat premierul francez.

Fermierii protestează în toată Europa

Din Olanda până în România, Polonia, Germania și chiar în sudul continentului, fermierii și-au exprimat nemulțumirea. Acest lucru a generat îngrijorări în rândul instituțiilor Uniunii Europene. Mai exact, această mișcare de protest s-ar putea răspândi. Același lucru s-a întâmplat în cazul crizei care a afectat Franța în 2018-2019, cu celebrul protest al „Vestelor Galbene”. Potrivit Le Monde, extrema dreaptă ar putea să profite de această situație.

Aceste mobilizări au bază motive proprii sau legate de decizii naționale. Câteva exemple ar fi taxe mai mari pe motorină, concurența din partea importurilor ucrainene, reducerea utilizării pesticidelor, limitarea emisiilor de azot sau gaze cu efect de seră, sau protejarea biodiversității. Ele au apărut într-un moment de discuții tensionate la Bruxelles.

Susținătorii agriculturii intensive, precum principalul sindicat al fermierilor din Franța, FNSEA, și omologul său european, COPA-COGECA, au criticat Planul Verde (Green Deal).

Această propunere politică este sprijinită de Comisia Europeană. Ea are ca scop implicarea statelor membre UE în tranziția ecologică. Totodată, impune obiective pentru reducerea utilizării pesticidelor, promovarea agriculturii ecologice și conservarea biodiversității. Mai multe puteți afla aici.