Franța are cel mai tânăr premier din istorie după instalarea lui Gabriel Attal

Gabriel Attal a devenit cel mai tânăr prim-ministru din istoria Franței, fiind desemnat marți de către președintele Emmanuel Macron pentru a forma un nou Guvern.

Președintele francez l-a numit pe Gabriel Attal prim-ministru înlocuindu-l pe Elisabeth Borne, fostul șef al guvernului, potrivit informațiilor furnizate de BBC.

La doar 34 de ani, fostul ministru al Educației devine cel mai tânăr prim-ministru din istoria modernă a Franței.

Această schimbare are loc în contextul remanierii echipei prezidențiale de către Emmanuel Macron, în pregătirile pentru alegerile din acest an.

Elisabeth Borne a ocupat funcția de prim-ministru pentru mai puțin de doi ani. Demisia sa vine într-un moment de transformare și reconfigurare în conducerea executivului francez.

Macron i-a mulțumit lui Borne

Fostul premier francez, Elisabeth Borne, și-a depus mandatul. Demisia a fost acceptată de președintele Emmanuel Macron, conform anunțului făcut luni seara de Palatul Élysée.

Emmanuel Macron a transmis un mesaj de mulțumire către Élisabeth Borne. El a ținut să adreseze mulțumiri pentru munca depusă în slujba națiunii franceze, care a fost exemplară în fiecare zi.

„Doamnă prim-ministru, dragă Elisabeth Borne, munca dumneavoastră în serviciul naţiunii noastre a fost exemplară în fiecare zi”, a scris Emmanuel Macron pe X.

Aţi pus în aplicare proiectul nostru cu curajul, angajamentul şi determinarea femeilor de stat. Din toată inima mea, vă mulţumesc”, a scris preşedintele francez. Palatul Élysée a precizat că Élisabeth Borne va continua să se ocupe, alături de membrii guvernului, de gestionarea afacerilor curente până la numirea noului guvern.

Elisabeth Borne este o politiciană franceză care a ocupat diverse funcții în guvernul francez. Ea a deținut portofoliul transporturilor în Franța și a avut o carieră extinsă în administrația publică.

Anterior, a fost ministru al transporturilor, apoi ministru al muncii, apoi ministru al tranziției ecologice. Înlocuirea era așteptată.

Schimbarea premierului vine după un an marcat de crize politice declanșate de reformele contestate ale sistemului de pensii și de legile privind imigrația. Are loc cu doar cinci luni înainte de alegerile pentru Parlamentul European.

În Franța, sondajele arată că partidul lui Macron se află în urma celui de extremă-dreapta condus de Marine Le Pen cu aproximativ opt până la zece puncte procentuale.