Tipul de artilerie e utilizat în mod tradițional atât împotriva țintelor terestre, cât și a celor maritime. Asta i-a determinat pe analiștii militari să speculeze că PLA își perfecționează abilitățile de a lucra cu Marina Armatei de Eliberare Populară (PLAN) și cu alte ramuri militare în operațiuni anti-nave.

Exerciţii ale armatei chineze

Potrivit presei de stat chineze, o brigadă afiliată PLA 80th Group „a organizat exerciții în Golful Bohai, și a testat eficacitatea daunelor provocate de rachetele cu rază lungă de acțiune împotriva diferitelor tipuri de ținte maritime.”

Videoclipul exercițiului a fost distribuit și de radiodifuzorul de stat China Central Television (CCTV).

În exerciții au fost utilizate mai multe sisteme de lansare a rachetelor multiple cu rază lungă de acțiune (MRL) PHL-03.

PHL-03 este un lansator de rachete multiple, de mari dimensiuni, cu autopropulsie. Are 12 tuburi de cilindri cu calibru de 300 mm, cu o greutate standard de 800 kg pentru fiecare rachetă, destinată să acopere de la distanță o zonă extinsă de schimb intens de focuri.

Rolul principal al lansatorului de rachete a fost de a angaja ținte strategice, inclusiv mari concentrații de trupe, aerodromuri, centre de comandă, baterii de apărare aeriană și facilități de sprijin.

Dezvăluiri despre armata Chinei

Se spune că PLA operează în jur de 175 dintre aceste sisteme. Sistemul urmează să fie înlocuit cu cel mai modular și mai nou PHL-15. Se pare însă că PHL-03 a fost modernizat cu o rachetă nouă, cu rază mai lungă de acțiune și mai precisă și este posibil ca acest lucru să fi fost folosit de PLA în exercițiile recente.

Global Times a raportat că trupele PLA au efectuat recunoaștere de la mare distanță cu ajutorul dronelor și au lansat mai multe rachete „la ținte, într-o manieră calculată, astfel încât rachetele au atins simultan și intens și au suprimat țintele, deși cele maritime erau greu de observat. ”

Într-un exercițiu separat, Academia de Artilerie și Apărare Aeriană a Armatei PLA a efectuat recent un exercițiu de foc viu, folosind sistemul anti-tanc HJ-10 (denumit și Săgeata Roșie-10). Se crede că aceeași platformă a fost utilizată în exercițiul „Taiwan Drill”, din 2020, în Golful Bohai.

Un expert militar de la Beijing a declarat că aceste exerciții sunt menite să evidențieze rolul pe care PLA îl poate avea în coperarea cu PLAN, Forța Aeriană Chineză și Forța Rocket, în operațiunile de „negare a zonei comune”, împotriva navelor de război ostile. În plus, PLA demonstrază că poate participa la operațiuni amfibii și anti-aterizare.