Activitatea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi a celorlalte structuri implicate în lupta anti-COVID nu este afectată de faptul că Guvernul este unul interimar, a precizat joi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, el explicând că măsurile propuse sunt adoptate prin hotărâri sau ordine de ministru.

„Nu sunt afectate, pentru că noi lucrăm la nivel de decizie CNSU, la hotărâri de guvern şi la ordine care se dau în baza deciziilor Comitetelor judeţene. Niciuna dintre ele nu este împiedicată de faptul că Guvernul nu poate emite ordonanţe de urgenţă. Deci, noi, la acest moment, nu avem nevoie de ordonanţe de urgenţă. Tot ce lucrăm acum, toate aceste măsuri se reglementează, în baza legii, prin hotărâri de guvern, iar Guvernul are voie să emită aceste hotărâri”, a explicat Raed Arafat, la Palatul Victoria.

Întrebat dacă, în cazul în care va fi instalat un Guvern cu puteri depline până la Crăciun sau imediat după aceste sărbători, este posibil să apară noi restricţii, Arafat a răspuns: „Noile măsuri nu sunt legate de Guvernul interimar sau Guvernul cu puteri depline, clar”.

„Un Guvern cu puterile depline are puterea în plus pentru ordonanţele de urgenţă, dar, la acest moment, legislaţia care există permite să luăm măsurile necesare în baza legislaţiei prin hotărâri de guvern, iar Guvernul, în forma actuală, poate să emită hotărâri de guvern”, a completat acesta.

Starea de alertă prelungită

Pe de altă parte, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat joi noi măsuri pentru limitarea transmiterii noului coronavirus, în condițiile în care premierul interimar, Nicolae Ciuca, a declarat deja că Bucureștiul se confruntă cu o situație critică, pe fondul exploziei de noi cazuri COVID-19.

Astfel, Comitetul pentru Situații de Urgență a propus prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile, adăugând o singură măsură celor deja existente, legată de activitatea operatorilor de transport pe cablu – telecabine, teleschiuri, telescaune care funcționează lângă pârtiile de schi, după cum a anunțat joi secretarul de stat Raed Arafat.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea