Secretarul de stat Raed Arafat a vorbit joi seară despre măsurile pe care intenționează să le adopte autoritățile pentru prevenirea transmiterii noului coronavirus.

Arafat a explicat faptul că decizia privind introducerea de noi restricții în Capitală nu este luată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență – CNSU decât la o eventuală propunere înaintată de DSP București.

”O intensificare a controalelor”

”Din ce știu, și am avut o discuție cu Prefectul Capitalei în acest sens, a început o intensificare a controalelor.

Dacă Direcția de Sănătate Publică București vine cu propuneri de noi măsuri, astea pot fi discutate în CNSU.”, a precizat Arafat, în contextul în care Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a declarat că va efectua controale inopinate în București, în diferite zone și instituții, pentru a se asigura personal că regulile sanitare sunt respectate.

În cazul în care măsurile nu sunt aplicate corespunzător, șeful instituției sau responsabilul de zona controlată va fi chemat și tras la răspundere, a declarat prefectul.

Declarațiile prefectului vin în contextul în care viitorul viceprimar al Capitalei pe probleme de sănătate, în prezent consilier general, Vlad Voiculescu, a declarat marți că va discuta cu primarul general despre posibilitatea instituirii carantinei în București.

Voiculescu spune că secțiile ATI din Capitală sunt pline, iar cifrele comunicate oficial în județul Ilfov, privind numărul de bolnavi de covid, ridică semne de întrebare.

”Facem tot ce ține de noi să nu ajungem acolo”

De cealaltă parte, Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, respinge categoric introducerea carantinei în București.

El a declarat că autoritățile fac tot posibilul, în ciuda situației dificile, să nu bage Bucureștiul în carantină.

”Eu sper și facem tot ce ține de noi să nu ajungem acolo. Pentru că Bucureștiul este un motor economic, facem tot ce ține de noi ca să nu blocăm activitatea economică”, a spus Nicușor Dan.

Primarul general a spus că, la o analiză empirică, cel mai repede boala se răspândește în transportul în comun, cu o secțiune importantă pentru transportul în comun interurban, cu localitățile din Ilfov, și la locul de muncă.

Foto: INQUAM / George Călin.