Mai multe localități din țară relaxează măsurile impuse de autorități odată cu începerea sărbătorilor de iarnă. Printre acestea se numără redeschiderea restaurantelor, a cinematografelor, dar și a jocurilor de noroc.

De menționat este faptul că, noile măsuri de relaxare vor fi dispuse doar în județul olt.

Mai exact, conform unei hotărâri luate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, se redeschid restaurantele, cinematografele și jocurile de noroc în Slatina și Caracal. Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență intră în vigoare începând de astăzi, 10 decembrie.

Decizia a fost luată după scăderea incidenței cazurilor de coronavirus din cele două municipii la sub 3 la mia de locuitori.

Ce trebuie să știe românii

Pe lângă Slatina și Caracal, restricțiile vor fi relaxate și în orașul Corabia, dar și în alte nouă localități. Totuși, oamenii vor fi nevoiți să respecte o serie de reguli

Astfel, spațiile restaurantelor, cafenelelor și barurilor pot fi folosite doar la capacitatea de 30% din capacitate și doar până la ora 23:00. De asemenea, în locurile unde incidența este mai mică sau egală cu 1,5 la mia de locuitori poate fi folosit 50% din spațiu.

Incidența cazurilor de coronavirus a ajuns în ultimele zile la 2,7 la mia de locuitori în Slatina și la 2,15 în Caracal.

Dacă în județul Olt măsurile vor fi relaxate, în Capitală lucrurile stau diferit. În perioada sărbătorilor de iarnă, controalele vor fi intensificate.

„Respectarea cu stricteţe a normelor şi restricţiilor aflate deja în vigoare este tocmai pentru a evita impunerea sau adoptarea altor măsuri mai severe sau mai stricte. Deci încercăm, atât timp cât în spaţiul juridic există norme, restricţii, să verifcăm respectarea acestor norme existente deja. Eventual, gradual. Dar deocamdată noi am comunicat – tocmai pentru evitarea impunerii de noi măsuri de restricţii severe.

Prefectul municipiului Bucureşti a dispus intensificarea acestor controale care să vizeze respectarea normelor existente deja tocmai pt ca s-a constatat o relaxare atât în ceea ce priveşte efectuarea de controale din partea instituţiilor dar şi o relaxare din partea populaţiei”, a declarat Mariana Stancu-Ţipişcă, purtătorul de cuvânt al Prefectului Capitalei.