E drept, numărul de măști ce vor putea fi achiziționate va fi limitat, per cumpărător, dar, astfel, populația va avea de unde să-și procure măști și acest lucru va pune capăt și speculei cu aceste produse. Precizările secretarului de stat vin în contextul în care, după ce s-a recomandat purtarea măștilor de către pacienți, acum specialiștii spun că e bine să fie purtate și de cei neatinși de COVID – 19.

 Purtați masca în comunitate

Explicația vine din faptul că există mulți pacienți asimptomatici, care, deși nu au febră și nu tușesc, pot răspândi coronavirusul. Raed Arafat recomandă purtarea măștilor în mijloacele de transport în comun, printre colegi, pentru cei ce lu lucrează de acasă, sau în magazine. Secretarul de stat a mai precizat că, în lipsa măștii, este de folos și o eșarfă, un fular, o bucată de material textile care să împiedice stropii de saliva să ajungă la ceilalți și invers.

Măști și pentru forțele de ordine

Raed Arafat a mai declarat că peste 4 milioane de măști vor fi distribuite forțelor de ordine, personalului medical, dar I căminelor de bătrâni, punându- se astfel capăt penuriei de astfel de dispozitive. Se recomandă ca, la achiziționarea măștilor din farmacii, să se respecte numărul de piese hotărâte a fi destinate fiecărui cumpărător în parte.

FOTO: INQUAM FOTO Octav Ganea