Într-un interviu acordat la Antena 3, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului a vorbit despre toate aceste lucruri. El susține că în prezent se analizează interzicerea circulaţiei camioanelor de mare tonaj sâmbăta şi duminica, astfel încât traficul din weekend să fie mult mai lejer.

Totodată, ministrul a adăugat că la sfârșit de săptămână, în special vara, în anumite zone traficul rutier se blochează din cauza numărului mare de mașini, el subliniind și faptul că România are o problemă majoră în ceea ce privește construcția de autostrăzi și din acest motiv, șoferii au de suferit.

„În perioadele de sezon, în perioadele de sfârşit de săptămână, atunci când e numărul cel mai mare de turişti în anumite zone, unul dintre incoveniente îl reprezintă traficul rutier. Ori, noi ştim, din punct de vedere al reţelei de autostrăzi, suferim.

Oricum, suferim clar, raportându-ne la restul Europei. Aşa cum se ştie, Europa este împânzită de o reţea mare de autostrăzi. Şi atunci, una din solicitările venite din domeniul celor care activează în turism, a fost tocmai aceasta. Dacă s-ar putea lua considerare, un aspect care funcţionează în vestul Europei”, a spus acesta.

Circulația tirurilor, interzisă în weekend?

În ceea ce privește eventualul program de circulație al tirurilor, ministrul propune ca de sâmbătă de la orele prânzului și până duminică noaptea, circulaţia mijloacelor de transport pentru marfă să fie interzisă pe toată suprafața UE.

Ministrul a mai adăugat că a fost făcută deja o solicitare în acest sens, pentru a se vedea dacă transportul de mărfuri poate fi redus, sau interzis în intervalul menționat.

„După cum se ştie, începând de sâmbătă la prânz şi până duminică seara la orele 24, circulaţia mijloacelor de transport pentru marfă este interzisă pe aproape întreaga suprafaţă a Uniunii Europene. Cu siguranţă, vestul Europei.

Ori, domniile lor au spus în felul următor, cu atât mai mult, o astfel de măsură ar fi necesară la noi, unde această reţea de autostrăzi abia acum se dezvoltă. În sensul acesta, am făcut deja o adresă de înştiinţare, de solicitare, către Ministerul de Interne pe deoparte şi Ministerul Transporturilor pe cealaltă parte, să vedem dacă e cazul de a modifica acea reglementare legală, care să facă posibil acest lucru, adică să fie redus, sau pur şi simplu interzis transportul de mărfuri în acea perioadă de sfârşit de săptămână.

Nu ţine şi nu e în competenţa Ministerului nostru, de aceea am considerat necesar să facem aceste adrese şi înştiinţări, în acealaşi timp”, a declarat Constantin Daniel-Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului.