Mai precis, viceprimarul Capitalei a propus un proiect de hotărâre care vizează magazinele din București. Potrivit proiectului, acestea vor putea fi aprovizionate doar în timpul nopţii, în intervalul orar 22:00 – 06:00.

Viceprimarul a propus un proiect de hotărâre care vizează magazinele

Proiectul propus de Stelian Bujduveanu se află în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Capitalei. Acesta a explicat pe pagina sa de socializare că măsura vizează deblocarea traficului rutier la ore de vârf.

„În București nu se va mai aproviziona decât pe timpul nopții! Venim cu noi soluții pentru deblocarea traficului rutier la ore de vârf: Reorganizăm activitatea de aprovizionare a spațiilor comerciale!

Astăzi, am inițiat procedura de dezbatere publică pentru reglementarea acestor activități, pe care o puteți consulta mai jos (link în primul comentariu). Pe modelul marilor orașe cu administrație liberală – Oradea, Cluj-Napoca sau Arad, care au reglementat acest domeniu de acum câțiva ani, și Bucureștiul va avea reguli clare în acest domeniu.

Propunerea mea este ca, din primăvara anului viitor, aprovizionarea spațiilor comerciale din Capitală să se facă doar pe timpul nopții, în intervalul orar 22:00-06:00. Nu mai permitem blocarea primei benzi de circulație!

Vă invit să consultați proiectul și să veniți cu propuneri direct pe site-ul instituției, sau pe email: cabinet.viceprimar1@pmb.ro

Decizia finală va fi luată împreună cu antreprenorii din București! Noile prevederi nu se vor aplica și teraselor sezoniere din Centrul Istoric, pentru care programul de aprovizionare rămâne neschimbat”, a scris viceprimarul pe Facebook.

Propunerea vine cu mai multe obligații

Propunerea vine cu mai multe obligații pentru agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea în Bucureşti. Aceștia vor fi obligaţi să realizeze aprovizionarea în intervalul orar 22:00 – 6:00.

Nerespectarea programului de aprovizionare constituie contravenţie. Astfel, va fi sancționată cu amendă cuprinsă între 3.000 – 5.000 de lei.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către:

  • Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Brigada Rutieră;
  • Direcţia Generală de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti;
  • Direcţiile Generale de Poliţii Locale ale sectoarelor 1- 6.

Există câteva excepții

Totuși, există și câteva excepții. Astfel, se exceptează de  prevederi agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea de aprovizionare conform Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea teraselor sezoniere în zonele protejate şi în perimetrul Centrului istoric.

Referatul de aprobare subliniază că Bucureștiul este „un oraş foarte aglomerat, cu trafic intens, cu multe centre comerciale mari, a căror aprovizionare este realizată în principiu cu autovehicule cu gabarit mediu şi mare”.

„Pentru a se realiza o dezvoltare sustenabilă a Capitalei, printre obiectivele autorităţii publice locale se regăsesc fluidizarea traficului, reducerea poluării şi implicit îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor. Ca orice aglomerare urbană, transportul şi circulaţia rutieră în oraş sunt esenţiale şi în permanenţă trebuie luate măsuri pentru decongestionarea traficului şi reducerea poluării”, este scris în document.