Aproape 60% dintre bulgari nu vor euro ca monedă oficială în țară

Sondajul a fost realizat în septembrie și este reprezentativ la nivel național. Datele din timpul evenimentului au fost prezentate de Anastas Stefanov de la Trend. Consultarea include, de asemenea, întrebări detaliate legate de euro și implicațiile eventualei adoptări a euro ca monedă națională, conform celor scrise de duma.bg

Legat de două dintre acestea, există o poziție clară a majorității respondenților – 71% cred că introducerea monedei euro va duce la creșterea prețurilor în Bulgaria. 65% sunt de părere că statul nu oferă suficiente informații despre consecințele adoptării noii monede. Acesta este probabil unul dintre cei mai importanți factori, întrucât aproape o treime dintre oameni nu au nicio poziție cu privire la majoritatea întrebărilor adresate.

Opiniile sunt apropiate cu privire la întrebarea dacă Bulgaria va fi mai bine integrată în UE

27% dintre respondenți consideră că Bulgaria este obligată să adere la zona euro, dar 44% nu sunt de acord cu această concluzie. Opiniile sunt apropiate cu privire la întrebarea dacă Bulgaria va fi mai bine integrată în UE odată cu introducerea monedei euro, dar totuși peste 40% consideră că acest lucru va avea un impact negativ asupra economiei bulgare.

Doar 15% dintre respondenți sunt de acord cu afirmația conform căreia aderarea la zona euro va reduce dobânzile la împrumuturi, 46% consideră contrariul și 39% nu pot evalua. La întrebarea mai generală „în opinia dv., personal, cum se va schimba Bulgaria când va fi adoptată moneda euro?” 19% au răspuns „în mai bine”, 47% „în mai rău”, 15% au răspuns că nu se va schimba nimic, iar 19% nu au avut o poziție clară.