Barna Tanczos, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a susţinut, miercuri, o scurtă declaraţie după ce a fost la Spitalul Militar „Dr. Carol Davila” din Capitală, pentru a primi doza de rapel împotriva COVID-19.

Întrebat de jurnalişti, ministrul Mediului a oferit detalii şi despre planurile ministerului privind o eventuală taxă auto de poluare.

Barna Tanczos: Doar 3-4 state membre UE nu taxează poluarea aerului

„Am avut o primă discuţie acum două săptămâni cu dealerii și producătorii auto, dar nu despre taxa de poluare, ci despre programele de susținere a înlocuirii parcului auto.

După aprobarea bugetului și după finalizarea discuțiilor pe Programul Național de Reziliență și Relansare, vom lansa dezbateri publice și discuții, atât cu autoritățile publice locale, unde avem infringement pe poluarea aerului, despre soluțiile care sunt propuse de UAT-uri în vederea reducerii poluării, cât și cu cetățenii, cu producătorii și dealerii auto, pentru a vedea în ce măsură România trebuie să se înroleze în grupul statelor europene care aplică diverse forme de taxare a poluării. Sau trebuie să rămânem în grupul celor 3-4 state membre UE care nu practică nicio formă de taxare a poluării aerului.

Este o dezbatere importantă, trebuie să vedem în ce măsură, în cazul în care nu va există nicio taxă, cu ce măsuri puterm să venim în vederea reducerii poluării, mai ales în marile centre urbane: București, Timișoara, Iași, Cluj și în celelalte orașe unde constatăm, aproape săptămânal, pe perioade scurte, se depășește limita admisă de poluare la nivelul UE”, a declarat, miercuri, Barna Tanczos.

Ministrul este pro sau contra reintroducerii taxei auto de poluare?

Întrebat dacă el personal este pentru sau împotriva unei taxe auto de poluare, ministrul Mediului a răspuns:

„În niciun caz nu poate decide ministrul Mediului dacă aplicăm sau nu aplicăm o taxă. Am văzut ce s-a întâmplat în ultimii 10 ani, când deciziile au fost luate pe grabă, fără o dezbatere publică și fără a analiza situația juridică sau background-ul juridic al acestor decizii. Am ajuns la procese pierdute la Curtea Europeană de Justiție.

În niciun caz, ministrul Mediului nu este cel care spune. De aceea, am lansat ideea de a avea dezbatere publică cu factorii decidenți la nivel local și pe plan național”, a precizat Barna Tanczos.

Ministrul Mediului a spus că, cel mai probabil, aceste dezbateri vor începe în luna aprilie.