Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat luni că introducerea sau nu a certificatului verde intră în atribuția Parlamentului. Oficialul a precizat însă că „există un blocaj la nivel legislativ”.

„În legătură cu certificatul verde, este atributul Parlamentului să ia o decizie. În prezent este o lege în Camera Deputaților, care a fost respinsă de Senat. Probabil că există un blocaj la nivel legislativ și atunci când a existat o propunere tehnică din partea Ministerului Sănătății și a INSP, ea ar fi trebuit să fie sau nu îmbrățișată încât să poată să îți facă efectul când se înregistrează o creștere care ar putea sugera un val pandemic important”, a spus Rafila la Antena 3.

Nicolae Ciucă spune că Legislativul este în vacanță

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă a spus că Parlamentul este cel care ar urma să ia o măsură în privinţa certificatului verde la locul de muncă, însă a amintit că deja Legislativul este în vacanţă.

„Există o ordonanţă de urgenţă în Parlament şi un proiect de lege în Parlament. Ca atare, până ce nu se finalizează unul dintre ele, decizia a rămas să fie luată în funcţie de situaţie şi, în funcţie de situaţie, vom proceda în aşa fel încât ceea ce există ca măsuri în momentul de faţă să poată fi aplicate. În fiecare zi discut cu ministrul Sănătăţii tot ceea ce avem de făcut astfel încât să putem să pregătim întreg sistemul sanitar pentru a face faţă noului val şi, desigur, există şi măsurile concretizate într-un plan”, a afirmat Ciucă.

Și ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, declara la finalul anului trecut, în legătură cu posibilitatea introducerii certificatului verde la locul de muncă, că aceasta este o decizie a Guvernului şi că este de acord cu orice fel de măsuri care permit ca şcoala să se deruleze cu prezenţă fizică.

„Nu emit supoziţii. Este o decizie a Guvernului. În funcţie de decizia Guvernului vă voi anunţa şi care este nivelul de impact în sistemul de educaţie”, a afirmat Cîmpeanu, după o şedinţă a Executivului, întrebat cum ar reacţiona profesorii în cazul în care se va introduce certificatul verde la locul de muncă.

Ciprian Ciucu: Parlamentul demonstrează o profundă criză de leadership

Preşedintele PNL Bucureşti, Ciprian Ciucu, afirma că „tărăgănarea” adoptării certificatului verde COVID în Parlament demonstrează „o profundă criză de leadership, în care o mega coaliţie nu poate impune o măsură simplă şi de bun simţ, din calcule electorale”.

„Liderii adevăraţi îşi asumă inclusiv decizii nepopulare, dar corecte, pentru că nu sunt lideri pentru a-şi conserva încrederea populaţiei, ci pentru a lua deciziile bune pentru societate. Într-o ţară cu o rată de vaccinare ca a noastră nici nu trebuie să mai stăm la discuţii. Iar şoşocii şi alţi vadimi mai mici ar trebui luaţi pe sus pentru subminarea sănătăţii publice. Altfel, am putea conduce ţara pe bază de sondaje de opinie şi bruma asta de democraţie să denatureze în forma ei platoniană corespunzătoare, anarhia. Şi aşa nu suntem foarte departe de anarhie, iar autoritatea publică doar autoritate nu mai este”, a scris Ciucu săptămâna trecută pe Facebook.