Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a făcut primul anunţ din 2022 și nu este unul de bine. Acesta a transmis că pandemia încă nu a trecut şi că testarea, vaccinarea şi purtarea măştii de protecţie rămân în continuare principalele bariere care pot stopa transmiterea COVID-19.

Mai mult, acesta a atras atenția că încă sunt controversele legate de certificatul COVID pentru acces la locul de muncă și proiectul nu a fost încă implementat la nivel național.

Anunțul lui Rafila la început de 2022

Autorităţile române nu au ajuns încă la un punct comun pentru ca certificatul verde să poată fi aprobat în România. Totuși, între timp, ministrul Sănătăţii dă asigurări că în prezent se pune accent pe prevenţie şi tratarea în ambulatoriu pentru ca spitalele să nu fie copleşite de numărul mare de cazuri ce ar urma să vină începând cu luna ianuarie a acestui an.

Practic, testarea, vaccinarea şi purtarea măştii de protecţie sunt esenţiale, spune Alexandru Rafila.

„Noi ne pregătim din punct de vedere al testării. Aţi văzut, asistenţa medicală ambulatorie, la medicul de familie sau în centre de evaluare, extinderea capacităţii spitaliceşti, în general şi pentru secţiile de Terapie Intensivă, medicaţia. Măsurile de sănătate publică sunt foarte importante. În mod evident, vaccinarea, mai ales pentru categoriile de risc, rămâne extrem de importantă.

Ştiţi ce o să fie foarte important pentru toată lumea? Utilizarea corectă a măștii în perioada următoare în spațiile închise, dar și în spațiile deschise, acolo unde există o oarecare aglomerație. Trebuie să purtăm cu foarte mare atenție masca, pentru că acestă barieră, până la urmă, poată să stopeze transmiterea”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit Antena 3.

Valul 5, gata să lovească România

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila anunță că începutul de an nu va fi deloc unul ușor pentru România, din punct de vedere pandemic. Oficialul a precizat că următoarele luni „se anunță dificile” și este nevoie de „solidaritate, responsabilitate și empatie” pentru a le depăși cu bine.

„Primele luni ale lui noului an se anunță dificile, pandemia nu a trecut, iar pentru a le depăși avem nevoie de solidaritate, responsabilitate și empatie unii față de ceilalți. Lucrez împreună cu colegii mei ca să depășim această perioadă cât mai repede și, ulterior, să trecem la reclădirea sistemului nostru medical.

Accesul la servicii medicale de calitate ne va face viața mai bună!”, a mai spus ministrul Sănătății zilele trecute.