Consilierul medical șef al Casei Albe, Dr. Anthony Fauci, vine cu vești încurajatoare. El a vorbit despre cât de eficiente sunt vaccinurile anti-covid împotriva noii variante a virusului. Potrivit medicului, serurile de rapel disponibile în prezent funcționează împotriva variantei Omicron a COVID-19 și nu trebuie ajustate pentru a lupta cu noua tulpină foarte contagioasă a virusului în acest moment.

„Schemele noastre de vaccin de rapel funcționează împotriva Omicronilor”, a spus Fauci publicului în timpul unei actualizări de la Casa Albă. „În acest moment, nu este nevoie de un amplificator specific variantei.”, a adăugat acesta.

În ceea ce privește vaccinarea cu doar două doze, medicul Fauci precizează că schema de vaccinare cu două doze de la Pfizer și BioNTech este compromisă semnificativ de omicron. Pe de altă parte, aceasta oferă totuși o protecție considerabilă împotriva bolilor severe. Astfel, protecția față de vaccinul în două doze împotriva infecției a scăzut la 33%, comparativ cu 80% înainte de apariția Omicronului.

În ciuda acestui lucru însă, două doze sunt încă 70% eficiente în prevenirea spitalizării la pacienții cu Omicron din Africa de Sud, a spus Fauci. „Evident, acest lucru este în scădere semnificativă, dar există menținerea unui grad de protecție împotriva spitalizării”, a spus Fauci.

Cât de eficientă este doza de rapel

Referitor la impactul dozei de rapel, medicul spune că cea de a treia doză crește protecția împotriva bolilor simptomatice la 75%, lucru care confirmă datele prezentate recent de Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie.

În acest context, medicul le recomandă tuturor să se vaccineze, înainte ca varianta să se extindă și mai mult.

„Și astfel mesajul rămâne clar. Dacă sunteți nevaccinat, vaccinați-vă și, în special din cauza Omicronului; dacă sunteți complet vaccinat, faceți-vă vaccinul de rapel”, a spus Fauci.

Coordonatorul de răspuns COVID al Casei Albe, Jeff Zients a oferit și el o serie de declarații în acest context, bazându-se pe datele CDC din SUA. Medicul spune că cei nevaccinati au șanse de opt ori mai mari să ajungă în spital și de 14 ori mai multe șanse de a muri în comparație cu persoanele care sunt complet vaccinate.

La rândul său, directorul CDC, Rochelle Walensky, a declarat că 36 de state au detectat până acum Omicron, iar varianta reprezintă aproximativ 3% din cazurile de COVID la nivel național. Pe de altă parte, infecțiile cu Omicron sunt probabil mult mai mari în New York și New Jersey, a spus ea, reprezentând aproximativ 13% din cazuri.

„Datele timpurii sugerează că Omicron este mai transmisibil decât Delta”, a spus Walensky.

De menționat este faptul, că potrivit datelor făcute publice de CDC, 61% dintre americani sunt complet vaccinați împotriva COVIDși 27% dintre ei au primit doza de rapel. Pe de altă parte, aproximativ 68.000 de americani sunt spitalizați cu COVID-19, în creștere cu 9% față de săptămâna precedentă și cu 21% în ultimele două săptămâni.